Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uručene nagrade

Minel Abaz dobitnik UNICEF-ove novinarske nagrade za doprinos pravima djece

l_f548b91c7c9d260a2cd28f74b8145c4c

Posebno priznanje UNICEF je uručio Emini Dizdarević i Jasminu Begiću iz BIRN-a

UNICEF Bosne i Hercegovine organizirao je danas događaj na kojem su dodijeli novinaru Minelu Abazu, koji je pisao za Istinomjer, nagradu za doprinos pravima djece u 2022. godini.

Član žirija novinar Boro Kontić kazao je da su na konkurs pristigle 23 priče o različitim temama, o emocionalnim poteškoćama, influeserima, vjeronauku, djeci migrantima, o talentiranoj djeci, o nasilju u školama, o segragaciji u školama, o sadržaju kurikuluma, a sve priče imale su dobar kvalitet.

Članica žirija Nadina Maličbegović predstavila je pobjednički rad naglašavajući da su odabrali aktuelnu temu koja se bavi obrazovanjem. Riječ je o radu koji je vrlo sistematičan, sadržajan i detaljan i imao je najviše analitički pristup i to ga je učinilo posebnim i zbog čega su se složili da je ta priča mogla biti ispričana jedino tako.

Autor je priči, kazala je Maličbegović, dao dodatnu notu govoreći o tome šta bi moglo biti da je sistem obrazovanja drugačiji u Bosni i Hercegovini i koliko su političari nezainteresirani da obrazovanje bude bolje.

Posebno priznanje UNICEF je uručio Emini Dizdarević i Jasminu Begiću iz BIRN-a.

UNICEF BiH je i ove godine objavio Konkurs za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH u skladu sa Etičkim smjernicama o izvještavanju o djeci. Konkurs je bio otvoren za sve novinare koji su svoje radove objavili tokom ove godine u medijima u Bosni i Hercegovini.

Na ovogodišnjem Konkursu nagrada je dodijeljena novinaru za ukupan doprinos promociji i zaštiti prava djeteta tokom 2022. godine kroz novinski tekst, tekst na portalu, blog, TV ili radio prilog, vlog ili dokumentarni film.

Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan odala je priznanje medijima koji putem svojih kanala govore o pravima djece, dodajući da je dodjela nagrade priznanje novinarima koji na hrabar način govore o ovim važnim temama.

Napomenula je da se kroz medije može više informirati o pravima djece nego na bilo koji drugi način, a na Međunarodni dan djeteta koji si obilježava 20. novembra važno je podsjetiti na obećanje koje su države dale prije više od 30 godina usvajanjem Konvencije o pravima djeteta.

Konvencija je usvojena 20. novembra 1989. godine kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda koji sadrži univerzalne standarde koje države moraju garantirati svakom djetetu. Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Ona je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u historiji. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije, podsjetila je Kahn.

U jednoj teškoj godini, opterećenoj globalnim sukobima i ekonomskom krizom, u situaciji kada se još osjećaju posljedice Covid-19 pandemije, namjera UNICEF-a bila je pohvaliti i nagraditi trud novinara koji su u svemu našli snage da obrađuju teme koje se tiču obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječije zaštite i teme koje promoviraju inkluziju, nediskriminaciju i poštivanje različitosti.

Tokom ovog događaja prikazan je film “Koji vam je ovo planet?” autora Zorana Ćatića.