Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

minhen

Minhenska sigurnosna konferencija: Tegeltija se sastao s Hahnom

hahn tegeltija (1)

Tegeltija je rekao da je, od preuzimanja mandata predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, uprkos krizi izazvanoj širenjem pandemije korona virusa, u BiH napravljen iskorak po brojnim pitanjima u kontekstu evropskih integracija koja su bila u zastoju dugo godina, izrazivši nadu da će to biti prepoznato

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija večeras je, na marginama Minhenske sigurnosne konferencije, razgovarao sa komesarom Evropske unije za finansije i administraciju Johanessom Hahnom.

Tokom sastanka razgovarano je o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i regionu, a predsjedavajući Tegeltija je istakao da su, uprkos trenutnom usporavanju aktivnosti u okviru procesa evropskih integracija zbog političkih previranja, institucije u BiH opredjeljene evropskom putu, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao da Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan (EIP) predstavlja izvrstan instrument za konkretne, opipljive rezultate i benefite za sve građane u regionu, te izrazio spremnost za zajednički, partnerski rad u svrhu stvaranja povoljnijeg privrednog i društvenog ambijenta.

Tom prilikom predsjedavajući Tegeltija je rekao da je, od preuzimanja mandata predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, uprkos krizi izazvanoj širenjem pandemije korona virusa, u BiH napravljen iskorak po brojnim pitanjima u kontekstu evropskih integracija koja su bila u zastoju dugo godina, izrazivši nadu da će to biti prepoznato.

Predsjedavajući Tegeltija je komesaru Hahnu zahvalio na podršci koju je EU pružila BiH, posebno u borbi protiv pandemije korona virusa.

Ukrajina glavna tema

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH izjavio je da je ove godine na njenom dnevnom redu veliki broj sigurnosnih pitanja kao što su klimatske promjene koje prijete da unište čovječanstvo, ali i nezaobilazna tema pandemije covid-19, za koju još uvijek nema odgovora.

– Što se tiče nas iz BiH, nama je važno da smo smo ovdje prisutni, kao i uspostavljanje regionalne bezbjednosti koja je osnovna pretpostavke za ekonomski razvoj i prosperitet svake zemlje, pa tako i BiH – izjavio je Tegeltija.

I pored velikog broja tema koje su na dnevnom redu, prema njegovim riječima, sasvim je sigurno da će ta konferencija biti zapamćena po razgovorima oko krize u Ukrajini, svemu onome što se dešava danas, i kao neki potencijalni odgovor na krizu u toj zemlji. Tegeltija smatra da je teško da će konferencija moći dati adekvatne odgovore na krizu u Ukrajini.

– Ono što je je za mene zabrinjavajuće je to da je na konferenciji bilo čudnih, teških izjava od poziva za naoružavanje Ukrajine do prijetnje ekonomskim sankcijama. Mislim da je dijalog jedino rješenje, što su mnogi govornici ponovili, jedino se kroz dijalog dvije strane, Ukrajine i Rusije, može doći do mirnog rješenja. Mi u BiH veoma dobro znamo da se samo dijalogom može doći do rješenja – istakao je Tegeltija.

Ohrabrujuće je bilo to, kako je dodao, što su se na samom početku konferencije mogli čuti prijedlozi da se vrati takozvana multilateralna diplomatija i pregovaranje, kao jedan poznati sistem kako se dolazi do najboljih rješenja u kriznim situacijama.

– Svjedoci smo da su UN bile garant za veliki broj sigurnosnih izazova koje su postojali u svijetu – naveo je Tegeltija.