Vlada FBiH

Minimalna penzija povećana za 11 maraka

novalic-penzije

Vanrednim povećanjem penzija bit će obuhvaćen 192.821 penzioner u Federaciji BiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu, usvojila Prijedlog odluke o povećanju iznosa najniže penzije za 3,2 posto, počevši od 1. januara 2019. godine.

Za realizaciju te odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u “Službenim novinama FBiH”, Vlada će zadužiti Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje. Prema prikazanom finansijskom stanju Federalnog zavoda i procjenjenom iznosu potrebnih sredstava za povećanje najnižih penzija za 3,2 posto, a imajući u vidu rast BDP-a, konstatovano je da postoje realne finansijske mogućnosti za povećanje.

Fadil Novalić, premijerFBiH kazao je da Vlada FBiH ima mnogo bolju osnovu i bolji zakon da u narednom periodu rješava probleme penzionera.

“U ovoj godini ćemo povećati penzije dva puta po 11 maraka. Cilj je da u ovom mandatu minimalna penzija pređe 400 KM. Novi zakon kaže da se penzioni fond seli na trezor, tako da je nebitno kakvi su prihodi. Penzija se kreće s rastom BDP-a, odnosno penzije će se dizati ukoliko bude rastao BDP”, kazao je Novalić.

S obzirom na to da je najniža penzija u FBiH u januaru 2019. godine iznosila 348,06 KM, može se zaključiti da se penzioneri mogu nadati povećanju od najmanje 11 KM.