Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

apsurdi na sve strane

Ministar Dedić o smanjenju izvoza ribe: Nismo mi krivi, Vlada HNK treba reagirati

semsudin-dedic-3
Ministar Dedić: Ne mogu narediti kantonalnom ministru, a da mogu... (FOTO H. Đ. / Fokus.ba)

Dok statistike pokazuju da je izvoz ribe iz Federacije BiH značajno opao, uzgajivačima na Neretvi ne daju da povećaju proizvodnju

Federalna Vlada danas je na sjednici u Sarajevu usvojila dva programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.

Prvim je planirano izdvajanje 68.700.000 KM na ime poticaja za poljoprivredi i ruralnom razvoju, a drugim 2.500.000 KM kao poticaj veterinarstvu. Korisnici prvog programa su klijenti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić pojavio se pred novinarima nakon sjednice i tom prilikom kazao da predviđene mjere imaju za cilj unapređenje poljoprivredne proizvodnje, konkurentnost na stranom tržištu, zdravstvenu ispravnost i adekvatniji životni standard proizvođača.

“Pored svega navedenog, moram naglasiti da su sredstva koja smo izdvojili dosta niža od onih koja se izdvajaju u svim zemljama u regionu. Potrebno je izdvajati veća sredstva, pogotovo za kapitalne institucije”, rekao je Dedić.

No, nekad izdvajanje novca ne znači i siguran put naprijed, ukoliko se zakoni selektivno provode ili ne provode, što je slučaj kada su uzgajivači ribe u pitanju.

Ministar Dedić: Ne mogu narediti kantonalnom ministru, a da mogu… (FOTO H. Đ. / Fokus.ba)

Statistike pokazuju da je izvoz ribe iz Federacije BiH značajno opao.

Na pitanje zašto se ministar i njegovo ministarstvo oglušilo na žalbe ribara s Neretve, koji tvrde da se zakon sprovodi samo na Neretvi i da im se skidaju kavezi što direktno utiče na izvoz, Dedić je kazao:

– Po pitanju kaveza na Neretvi, što se tiče Mostara i područja Hercegovine, moram kazati da sam imao nekoliko sastanaka sa predstavnicima udruženja. Federalna inspekcija utvrđuje veći broj kaveza od onog za koji imaju dozvolu i, naravno, donosi rješenje. Da bi inspekcija i svi mi postupili, Hercegovačko-neretvanski kanton mora dodijeliti koncesije na povećanje broja kaveza za korisnike. Ukazivano je nekoliko puta i ministru šumarstva i vodoprivrede HNK-a (Donko Jović, HDZ), međutim to se ne dešava. Ne može Ministarstvo poljoprivrede FBiH narediti kantonalnom ministarstvu, jer da može, to bi već bilo završeno jer ta proizvodnja je perspektivna za izvoz u EU i treba obezbijediti ambijent za njihovo širenje. Problem koji je bio je problem davanja koncesija od kantona za povećavanje kapaciteta tih kaveza dole za uzgajanje ribe, kazao je ministar Dedić.

Pitali smo i zašto Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) ne radi genetiku riba, što je bila praksa godinama prije dolaska ministra Dedića na čelo ministarstva, već se DNK uzorci šalju u inostranstvo, što je zabranjeno zakonom…

– Što se tiče drugog dijela, informisali smo Vladu po pitanju tog problema, zatim uputili inspekciju da utvrdi stanje. Inspekcija je predložila da se nađe neko privremeno rješenje kako bi se premostio taj proces certifikacije, krenuli smo prema Vladi s tim nalazom i prijedlogom, međutim dobili smo od ureda za zakonodavstvo negativno mišljenje. Sad je tu nastao zastoj, s direktorom ureda sam razgovarao, njegovo tumačenje je da se ne može neko privremeno rješenje donijeti bez izmjene zakona o slatkovodnom ribarstvu. Zamolio sam da vide druge načine kako da Vlada riješi taj problem privremeno, kazao je Dedić.