željeznička nesreća

Nermin Turčinović: Moj brat Fehmin je ubijen

nermin turcinovic

Najmanje su krivi moj brat i mašinovođa Božo

Pozvao me rođak 23. avgusta ujutro u sedam. Inače živim i radim u Austriji. Rekao mi je da je bila željeznička nesreća i da ima poginulih. I onda mi je rekao da je moj Fehmin poginuo. Od tada je sve mrtvo za mene i, evo, skoro devet mjeseci ja sam u šoku i bit ću cijelog života, počinje svoju potresnu ispovijest za Dnevni avaz Nermin Turčinović, brat Fehmina Turčinovića, jednog od trojice mašinovođa koji su poginuli prošle godine u sudaru vozova u Jablanici.

Te kobne noći na mjestu su poginuli mašinovođe Jasmin Ćerenić, Fehmin Turčinović, a nekoliko dana poslije, zadobivenim povredama podlegao je i Haris Karić. Božidar Jurenić uspio je iskočiti iz voza.

– Nečija greška postoji. Čeka se Tužilaštvo HNK. Najmanje su krivi moj brat i mašinovođa Božo. Neko je morao da taj voz koji je jurio velikom brzinom, da mu kaže imaš prolaz, imaš slobodno i gas do daske. Šta se poslije dogodilo, dogodila se tragedija – govori Nermin.

Kaže da je u kontaktu s preživjelim mašinovođom Božidarom Jurenićem.

– Njega sada grize savjest. Pričao mi je, to su bile sekunde kada je voz velikom brzinom naletio na njih. On je razmišljao sto puta da li je mogao spasiti mog Fehmina. Ali, da je to uradio, i on bi poginuo. Jer su se vozovi sudarili dok je on bio u skoku – kaže Nermin Turčinović.

Dodaje da ništa neće da govori, prejudicira, optužuje dok Tužilaštvo HNK ne izađe u javnost s detaljima i eventualno uzrocima nesreće. Analizirao je sve.

– Bilo je vjerovatno nekih tehničkih problema. Tako da se nije uspio spasiti. Oni su bili na lijevoj strani kolosijeka, nisu bili u pravcu, faktički su bili u stajanju i taj drugi voz je na njih naletio – govori bolnim glasom Turčinović.

Nema sumnje, potcrtava, „mnogo toga ne štima“.

– To je za mene ubistvo! Što je taj voz naletio na njih, ostaje da se vidi. Nekoj je taj voz skrenuo i usmjerio na kolosijek – kaže na kraju Nermin Turčinović.

Turčinoviću je, kao i cjelokupnoj javnosti, poznato da na tom dijelu pruge nisu radili ni autostop uređaji, takozvane balize. Ugrađeni autostop uređaji trebaju upozoriti mašinovođu da smanji brzinu voza, da zaustavi voz naglim kočenjem ako mašinovođa ne postupi prema proceduri, odnosno ako iz bilo kojeg razloga prolazi pod crvenim svjetlom.