Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grubeša na zasjedanju Skupštine zemalja članica Rimskog statuta

BiH

grubesa_sad_rimski_statut

Ministar pravde BiH Josip Grubeša boravi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje u ime Bosne i Hercegovine sudjeluje na 16. Skupštini zemalja članica Rimskog statuta.

Ovogodišnje zasjedanje održava se u New Yorku, a u radu Skupštine sudjeluju i predsjednik i glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, izaslanici država stranaka, država promatrača, predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija. Zasjedanju Skupštine nazočan je i Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Osim redovitih tema, na dnevnom redu Skupštine je izbor novih sudaca i članova pojedinih radnih skupina. Ove godine Bosna i Hercegovina ima svog kandidata za suca Međunarodnog kaznenog suda, a riječ je o Dragomiru Vukoji, sucu Suda BiH – saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Na sjednici Skupštine bit će razmatrani i amandmani iz Kampale. Riječ je o amandmanima nazvanim tako po mjestu održavanja konferencije 2011. na kojoj se prvi puta raspravljalo o promjenama Rimskog statuta. Označavaju izmjene Rimskog statuta u kojima su ustanovljena obilježja zločina agresije, te su određene pretpostavke stvarne nadležnosti Suda, kao i individualna odgovornost za zločin agresije. Cilj ovih izmjena je osiguranje najšire zaštite pojedinaca od najtežih kaznenih djela.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša u New Yorku će imati i niz bilateralnih sastanaka, a susrest će se i s tamošnjim stručnjacima za borbu protiv terorizma – navodi se u saopćenju.