Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Srbije najavio odgovor na inicijativu SDA

aleksandar vulin

Prema njegovim rečima, inicijativa SDA će blokirati politički život u BiH, a produbiće i podjele

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin smatra da najavljena inicijativa SDA za promjenu naziva Republika Srpska “predstavlja napad na samo biće RS-a i da Srbi u BiH na tu provokaciju moraju odgovoriti jedinstveno i smireno”.

Vulin je naglasio da je bilo kakava promjena Dejtonskog sporazuma apsolutno neprihvatljiva za državu Srbiju koja je njegov garant, te da samo dva entiteta i tri naroda u BiH mogu da se dogovore ako nešto hoće da promijene”.

On je novinarima u Beogradu rekao da je realizacija najavljene incijative SDA pravno apsolutno nemoguća jer je Ustavom BiH jasno određeno ime entiteta koji se zove Republika Srpska.

“Ne možete odlukom Ustavnog suda menjati sam Ustav i naravno da je to nemoguće, ali veoma sam zabrinut zbog ove inicijative – ne zato što može da ukine Republike Srpsku, to ne može, već što govori o veoma lošim namjerama prema Republici Srpskoj i Srbima koji žive u BiH”, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, inicijativa SDA će blokirati politički život u BiH, a produbiće i podjele.

“Ona /inicijativa SDA/ će izazvati reagovanja kod Srba u BiH. Zaista se nadam da će Srbi u BiH pokazati smirenost, ali i više od toga – da će pokazati jedinstvo”, izjavio je Vulin i dodao da se na ovakvu provokaciju, ali i napad na samo biće Republike Srpske mora odgovoriti jedinstveno.

On je ponovio da samo dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH mogu da se dogovore o eventualnim promjenama Dejtonskog sporazuma, te da to ne mogu da urade “nikakvi sudovi”, a posebno ne sila.

“Veoma sam zabrinut za razvoj političke situacije u BiH, znam da će Republika Srpska opstati i samo molim Srbe da budu mirni i jedinstveni”, poručio je Vulin.