Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar Osmanović 12. maja otvara Paviljon BiH na Venecijanskom bijenalu

adil osmanovic
Foto: D. Begović

Ministar civilnih poslova Bosne i Herceovine Adil Osmanović boravit će do 13. maja u Veneciji gdje će u petak, 12. maja prisustvovati otvaranju Paviljona Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti.

Bosnu i Hercegovinu na 57. Venecijanskom bijenalu predstavljat će umjetnik Radenko Milak s projektom “Univerzitet katastrofe”, koji je realizovan u saradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom. Komesar Paviljona BiH je direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković.

Paviljon BiH lociran je u Palati Malipiero u kojoj je 2013. godine Bosnu i Hercegovinu na 55. Venecijanskom bijenalu predstavljao umjetnik Mladen Miljanović, čime je pokazana želja za kontinuitetom prisustva BiH na Venecijanskom bijenalu.

Ministar Osmanović će, uz otvaranje bh. paviljona, prisustvovati i otvaranju Bijenala 2017. godine, a posjetit će i paviljone drugih država, posebno država regiona. Predviđeno je da se, tokom boravka u Veneciji, delegacija Bosne i Hercegovine sastane i sa direktoricom regonalne kancelarije UNESCO-a u Veneciji Anom Luizom Thompson Flores.

Ovogodišnje, 57. Venecijansko bijenale savremene umjetnosti bit će održano od 13. maja do 26. novembra pod nazivom “Viva Arte Viva”. Predstavljanje Bosne i Hercegovine podržalo je Ministarstvo civilnih poslova i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.