Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon objavljenog snimka

Ministar osudio nasilje nad djecom u Pazariću, kaže da bi nešto trebalo uraditi

sevlid hurtic
Foto: Harun Muminović/ Fena

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zagovara da se uspostavi kodeks ponašanja za sve službene osobe koje rade sa djecom

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić je u povodu objavljenog snimka zlostavljanja štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić oštro osudio bilo kakav obilk nasilja nad djecom, a posebno kada su u pitanju djeca sa invaliditetom.

Smatra neophodnim da sve institucije u državi počnu primjenjivati pravilnike o načinu rada sa djecom, a koji bi bio u najboljem interesu za ovu populaciju, bez obzira na njihovu dob, spol, etničku pripadnost i drugo.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zagovara da se uspostavi kodeks ponašanja za sve službene osobe koje rade sa djecom.

– Također, nužan bi bio i efikasan sistem nadzora nad njihovim radom, kako bi se predupriijedile neželjene situacije, odnosno, posljedice nehumanog i neprofesionalnog postupanja prema djeci. Jedna od efikasnih mjera koja nedostaje Bosni i Hercegovini, a koju treba što prije uvesti u praksu, jeste uspostava nacionalnog preventivnog mehanizma, koji bi nadzirao nehumano ponašanje u svim ustanovama zatvorenog tipa – kazao je Hurtić.

Ministar Hurtić je još kazao kako stavlja na raspolaganje svu stručnu i profesionalnu pomoć koju ovo ministarstvo posjeduje, kako bi se poboljšala zaštita djece od bilo kojeg oblika nasilja, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.