Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Roshel Senator"

Ministar otkrio kakvi oklopnjaci su naručeni za policiju u TK

roshel sss

Ugovor o nabavci četiri takva vozila potpisan je prije nove godine

Iz Vlade Tuzlanskog kantona proteklih dana stizale su najave o nabavci oklopnih vozila i dugih cijevi za policijske jedinice u tom kantonu.

Za te namjene tokom 2022. godine iz kantonalnog budžeta izdvojena finansijska sredstva u iznosu od skoro 14,3 miliona konvertibilnih maraka, a određeni dio njih je dosad utrošen za nabavku uniformi i municije, zatim kupovinu automobila, dva presretača te obuku kadra.

Ipak, najevću pažnju javnosti privukla je informacija da će MUP TK nabaviti i oklopna vozila, takozvana transportera. Potvrdio je to i ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović.

“Radi se o vozilima Roshel Senator, koje proizvodi kanadska kompanija za proizvodnju oklopnih transportera. Riječ o većoj verziji džipa, koji ima osam sjedišta i protubalističku zaštitu druge kategorije, te vozilo ne može probiti metak “7,62”. Dakle, ovo su policijska vozila i ona nemaju nikakve veze s borbenim oklopnim vozilima koje koristi vojska”, kazao je ministar Mehanović za Klix.

Ugovor o nabavci četiri takva vozila potpisan je prije nove godine, uplaćen je avans u iznosu od 2,2 miliona KM, dok je ukupna cijena 4,4 miliona maraka, plus PDV. Rok isporuke je šest mjeseci.

Inače, Anita Anand, kanadska ministrica odbrane, najavila je danas isporuku 200 oklopnih vozila Roshel Senator Ukrajini, u sklopu međunarodne vojne pomoći toj zemlji.