Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grlić Radman

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Turkovićevoj predstavio “non paper”

20210414_2_47824915_64265566_Web (1)

Bezuvjetno podupiremo stabilnost i teritorijalnu cjelovitost BiH, kao države tri konstitutivna naroda, jednakopravnih naroda i ostalih građana, rekao je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji se nalazi u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, najavio je da će Hrvatska donirati cjepiva Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da BiH i Hrvatska imaju kvalitetne i prijateljske odnose, smatrajući kako je važno istinski graditi te odnose da budu još bolji. Kako je kazao, imali su tako dobar i plodonosan razgovor.

“Drago mi je da sam danas u Sarajevu, u BiH. Bosna i Hercegovina je isto i moja domovina”, rekao je Grlić Radman.

Napomenuo je kako su BiH i Hrvatska prijateljske i susjedne zemlje.

“Naši kvalitetni i prijateljski odnosi su od iznimnog značaja za Hrvatsku i smatramo kako je važno istinski graditi te odnose da budu još bolji. Sukladno tome, bezuvjetno podupiremo stabilnost i teritorijalnu cjelovitost BiH, kao države tri konstitutivna naroda, jednakopravnih naroda i ostalih građana”, istakao je Grlić Radman.

Vezano uz kontinuirani napredak BiH u okviru euroatlatskih integracija, hrvatski ministar je rekao da u tom procesu BiH u Hrvatskoj ima zagovornika i partnera.

Grlić Radman je kazao da je danas ponovno tu da pokaže da žele još intenzivnije graditi odnose i biti još bliži partner BiH.

“Slijedom ovih naših nastojanja, na posljednjem Vijeću za vanjske poslove EU-a predstavio sam hrvatsku inicijativu, no u saradnji sa još pet država članica, s kojom se naglašava potreba za zajedničkim pristupom EU-a kako bismo pomogli BiH na putu stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU-u”, pojasnio je Grlić Radman.

Naglasio je da “non paper” ili neslužbeni papir kao polazna osnova, obrazlaže tu inicijativu, a danas ju je predstavio i ministrici Turković.

“Mi imamo zajednički interes i zato je vrijedno da sam upravo danas ovdje, prije predstavljanja, odnosno prije rasprave o ovom ‘non paperu’, koji će zapravo biti dio sveobuhvatne rasprave o Zapadom Balkanu”, rekao je Grlić Radman.

Naglasio je da je “hrvatska strana spremnost za pružanje pomoći izrazila i kroz njihov ugovor o evropskom partnerstvu”.

“Osim o našoj političkoj podršci na međunarodnom planu, s ministricom Turković razgovarao sam i o nastavku naše suradnje pri ispunjavanju kriterija i održavanju EU perspektive BiH, a u tom kontekstu posebno smo važnim ocijenili i intenziviranje pružanja tehničke pomoći”, istakao je Grlić Radman i dodao:

“Vjerujem da je današnji susret pokazatelj naše zajedničke predanosti izgradnji još boljih političkih, gospodarskih i svih drugih odnosa naše dvije zemlje.”

Grlić Radman se dotakao i pandemije novog koronavirusa i vakcinacije.

“Hrvatska vlada je donijela odluku o donaciji cjepiva BiH. Odlučili smo se za to jer smatramo da je to ispravan potez prijateljske zemlje koja želi pomoći u borbi protiv pandemije. Svi smo u potrebi i trebamo se vakcinisati. Mi želimo pokazati solidarnost jer znamo da je i vama potrebno tako da ćemo uskoro dostaviti cjepivo”, rekao je Grlić Radman.

Naglasio je da je za realizaciju potrebno dogovoriti sve tehničke detalje i proceduru.

“Vjerujemo da će se to realizovati vrlo skoro, u narednim danima te ćemo onda imati više informacija i o količini i raspodjeli cjepiva”, istakao je Grlić Radman.

Dotakao se i odlagališta na lokalitetu Trgovska gora, u blizini granice sa BiH, na kojem je njegova zemlja iskazala određenu namjeru gradnje nuklearnog otpada.

“Mislim da tu temu treba prepustiti stručnjacima i trebaju raditi timovi i s jedne i druge strane”, pojasnio je Grlić Radman.

Govoreći o mostu na rijeci Savi kod Svilaja, hrvatski ministar vanjskih poslova naveo je da on ima svoj proces.

“Sva infrastruktura sa hrvatske strane je u potpunosti dovršena, otvaranje mosta i novog graničnog prijelaza očekuje se vrlo skoro”, dodao je Grlić Radman.