Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo odbrane Njemačke doniralo 15 dizalica za helikoptere

njemacka

Svečana ceremonija primopredaje doniranih sredstava vojne opreme od Ministarstva odbrane Savezne Republike (SR) Njemačke Ministarstvu odbrane BiH, kojoj su, između ostalih, prisustvovali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann, upriličena je danas u kasarni OSBiH “Rajlovac”.

Donacija predstavlja realizaciju vojne pomoći iz Sporazuma Ministarstva odbrane SR Njemačke i Ministarstva odbrane BiH o besplatnom transferu 15 bočnih dizalica UH-1H sa stanja njemačkih oružanih snaga u vrijednosti višoj od 200.000 KM.

Ministrica Pendeš se tim povodom zahvalila Ministarstvu odbrane SR Njemačke i Ambasadi SR Njemačke u BiH za ukupnu pomoć koju pružaju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i naglasila da je donacija bočnih dizalica „još jedan korak u pravcu sveukupnih nastojanja integracije naše države u evroatlantske strukture.“

Ova vrijedna donacija, kako je istakla ministrica Pendeš, pomaže u daljem razvoju sposobnosti OSBiH za izvršenje zadataka, medicinske evakuacije i operacija potrage i spašavanja te zaokružuje cjelinu u paket sposobnosti, imajući u vidu ranije isporučenu medicinsku opremu za helikoptere koja je, također, donirana od SR Njemačke u 2013. godini.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann je izrazila zadovoljstvo što SR Njemačka svojom vojnom i civilnom pomoći podržava BiH i njene OSBiH u nastojanju ka ispunjavanju važnog procesa na putu ka strategijskom cilju države BiH i njenih oružanih snaga – pristupanju evroatlantskim integracijama.

U izjavi za medije načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč je istakao da ova donacija potvrđuje jačanje vojne i tehničke saradnje kao i dugogodišnje prijateljske odnose BiH i SR Njemačke, a koja će značajno doprinijeti povećanju operativnih kapaciteta i dostizanju viših standarda OSBiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u.

Donirana materijalno-tehnička sredstva već su stavljena na raspolaganje OSBiH, što će doprinijeti da pripadnici OS s manje rizika i još više rezultata budu oslonac u misijama traganja i spašavanja i učinkovitijem izvršenju ostalih zadataka OSBiH.

Nakon obraćanja potpisan je sporazum o primopredaji doniranih sredstava i uručena zahvalnica Ministarstva odbrane BiH ambasadorici Hohmann, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.