Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo okoliša i turizma u Vladi Federacije dobilo glavnog urednika!

okolis cirkus

Tomislav Lukić, šef Ureda Edite Đapo, ministrice okoliša i turizma u Vladi Federacije, osim što obnaša ovu odgovornu dužnost, istovremeno je i glavni i odgovorni urednik u ovom ministarstvu!

Ovo je, naime, navedeno na jednoj od zvaničnih podstranica (impresumu) Ministarstva okoliša i turizma, što samo može da iznenadi slučajnog “surfera” na stranicama ove institucije. Tako smo, nakon delegata koji preko noći mijenjaju naciju za skupštinsku fotelju, nepismenih funkcionera, ambasadora koji ne znaju strani jezik, zvaničnika koji bez stida uzimaju “bijeli hljeb” (velike otpremnine po završetku mandata), dobili i zvaničnika koji bi, umjesto da organizira rad Kabineta ministra, valjda trebalo da se bavi ispravljanjem i redakturom turističkih brošura i flajera o očuvanju životne sredine.

U petak smo u više navrata pokušali da kontaktiramo i ministricu Editu Đapo, koja nam se na kraju javila nakon sjednice Vlade Federacije. Ona nije bila upoznata s ovim gafom.

“Gospodin Lukić je šef Kabineta, a nisam zaista sigurna šta piše na toj stranici. U svakom slučaju, mi ćemo to provjeriti i svakako promijeniti”, kazala je Đapo.

U administraciji Ministarstva su nam, pak, kazali kako su upoznati s ovim “problemom” odranije, ali nam nisu znali odgovoriti zašto ga onda do sada nisu riješili. Odgovore na pitanja koja smo im u međuvremenu uputili nisu vratili do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina”.

Denis Telić, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), koji godinama vrši monitoring rada ove institucije, smatra da se na ovaj način urušava integritet same institucije.

“Ja to vidim kao neprofesionalni pokušaj pojedinca za nekakvu samopromociju. Nemoguće je da u Ministarstvu turizma nisu primijetili takvu grešku nekoga ko na takav način valjda pokušava povećati vlastiti značaj kroz izmišljanje funkcija i neprimjereni naziv funkcija”, kaže Telić.

Dodaje kako bi se ovaj gaf mogao posmatrati i na drugi način  kao neslana šala. “Najtragičnije od svega je što to primijeti i reaguje istraživačko novinarstvo, a ne neko iz Ministarstva”, zaključuje Telić.