Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo poljoprivrede RS-a: Nema aflatoksina u hrani za životinje

BiH

krave

Stručni tim Vlade RS-a za praćenje uticaja suše, utvrdio je da još ne postoji opasnost od povećanih koncentracija aflatoksina u hrani za životinje koja bi bila štetna za zdravlje životinja, a posredno i ljudi.

Tim je proveo Plan monitoringa mikotoksina u stočnoj hrani, te utvrdio da su svi uzeti uzorci negativni i odgovaraju odrebama Pravilnika o neželjenim suspstancama u hrani za životinje, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

U okviru monitoringa na prisustvo aflatoksina B1 izvršeno je isptivanje 100 uzoraka kukuruza i silaže sa prostora ovog entiteta.

– Od 100 uzoraka kod 38 nije bilo uopšte prisustva aflatoksina, a kod ostalih uzoraka 62 utvrđene su koncentracije od 0,001 do 0,005 mg/kg što je značajno niže u odnosu na propisane vrijednosti – navedeno je u saopštenju.

Stručni tim za praćenje uticaja suše će i dalje pratiti situaciju na terenu i za mjesec dana organizovati ponovo monitoring koji bi pokazao da li je došlo do promjena u pogledu prisustva aflatoksina.