Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zaobilaženje zakona

Ministarstvo pravde BiH ne želi da zna ko pere veš i kome u državnom zatvoru

državni zatvor BiH
Foto: Arhiv

Ministarstvo pravde BiH pitali smo da li će kontrolisati rad državnog zatvora – Privredne jedinice Concordia u okviru koje se vrše usluge pranja veša, s obzirom da jedinica uopšte nije u sistemu javnih nabavki. Iako ih zakon obavezuje na provjeru, Ministarstvo pravde to pitanje samo je proslijedilo Zavodu

Krajem novembra prošle godine Žurnal je objavio tekst o tome kako u državnom zatvoru (Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH) zatvorenici svakodnevno peru veš za nekoliko sarajevskih hotela, a za svoj rad primaju i naknadu.

U augustu 2021. u okviru Zavoda registrovana je Privredna jedinica Concordia, za čije je zastupanje ovlašten upravnik (direktor Zavoda) Siniša Perković. Za usluge pranja veša Concordia je sklopila ugovore sa vanjskim pravnim licima. To znači da svakodnevno, ili po potrebi, firme koje su angažovane izvan Zavoda, iz sarajevskih hotela u Zavod dovoze prljavi veš, a čisti vraćaju u hotele. Iako je Concordia u PDV sistemu, ona nije registrovana u sistemu javnih nabavki. S obzirom da je Zavod javna ustanova, postavlja se pitanje na koji način Concordia dolazi do vanjskih saradnika, kako odlučuje ko će oni biti, kao i to kako se uopšte vrši dogovor sa hotelima kojima će pružati usluge pranja veša, piše Žurnal.

Netransparentan izbor saradnika

Žurnal je pronašao firme koje sarađuju sa Concordiom, o čemu smo pisali u prethodnom tekstu, ali u javnim registrima se ne mogu pronaći podaci o ovom poslovnim aranžmanima.

S obzirom da su podaci o tome na koji način se vrši izbor vanjskih saradnika netransparentni, kao i činjenicu da se sredstva i oprema za vešeraj nabavljaju iz budžeta Zavoda a Concordia nije u sistemu javnih nabavki, obratili smo se Ministarstvu pravde BiH kao tijelu koje bi trebalo nadzirati rad Zavoda.
Ministarstvo nije provjerilo da li zatvor radi po zakonu već je naše zahtjeve za pristup informacijama opet proslijedilo Zavodu. A Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera itekako ih obavezuje da kontrolišu zakonitost poslovanja.

Član 50 Zakona kaže:

– … Ministarstvo pravde vrši nadzor nad radom Zavoda. Nadzor nad izvršenjem pritvora i kazne zatvora obuhvata naročito kontrolu: plana i programa rada Zavoda, pojedinih službi i službenika Zavoda; rada i organizacije službe obezbjeđenja i programa tretmana… Nadzor iz stava (2) ovog člana vrši Ministarstvo pravde preko inspektora, koji je službenik s posebnim ovlaštenjima.

Prema Zakonu, inspektor je odgovoran za pažljivu provjeru da se odredbe ovog zakona primjenjuju u svim kazneno- popravnim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Zarada Concordije

Podsjetimo, prošle godine Concordia je imala prihod od oko 96 hiljada KM, a rashod oko 66 hiljada KM. U sistemu javnih nabavki nije prikazana nijedna stavka o potpisanim ugovorima jer jedinica uopšte nije u tom sistemu.

S obzirom da ni Zavod a ni Concordia nisu nikada objavili javni poziv za izbor ovih saradnika, ili oglas kako bi hoteli znali po kojoj cijeni i kakve vrste usluga se u zatvoru pružaju, ostaje pretpostavka da se ovi poslovi dogovaraju na privatnim sastancima i privatnim kanalima. Jer kako bi drugačije, primjera radi, Swissotel uopšte znao za ovu mogućnost.

U odgovoru Ministarstvu u Zavodu su ponovili da PJ Concordia nije ugovorni organ u smislu Zakona o javnim nabavkama, te da ima “komercijalni karakter” i da kao takva teži da svoje usluge I proizvode plasira prema vanjskom tržištu. Bez obzira na to, Concordia je dio javne ustanove – Zavoda – i sredstva i oprema za rad vešeraja osiguravaju se iz budžeta. Ali u Ministarstvu pravde zakonitost takvog poslovanja ne žele čak ni provjeravati.