Samo u BiH

Ministarstvo pravde kupuje službeni auto pogodno za dječje sjedalice

vozni-park-predsjednistva-bih-810×456

Vodili su, kažu, računa da bi jednog dana, kada se steknu uslovi za prodaju, potencijalni kupci ovog vozila mogli biti porodični ljudi

Ministarstvo pravde BIH na tenderu je tražilo vozilo koje posjeduje dvije ISOFIX kopče za dječija sjedišta i električno zaključavanje zadnjih vrata zbog, kako se navodi, „dječije sigurnosti“. Nema tu ništa „posebno zanimljivo“‚ objašnjavaju u Ministarstvu, aludirajući na to da se vozilo ipak neće koristiti u privatne svrhe.

Vodili su, kažu, računa da bi jednog dana, kada se steknu uslovi za prodaju, potencijalni kupci ovog vozila mogli biti porodični ljudi. Tako su naveli u odgovoru Agenciji za javne nabavke BIH, koja je postupila po prijavi Transparency international u BIH (TI BIH) zbog sumnje da su uslovi tendera skrojeni tako da se ne može ni kupiti drugo vozilo nego Peugeot 508 2.0 l BlueHDi.

Upozorenje da se time krši zakon i sužava konkurencija na jednog proizvođača, jedan model vozila i vjerovatno jednog ponuđača, u Ministarstvu pravde BiH odbacuju uz tvrdnju da im nije namjera isključivanje iz igre drugih ponuđača i kupovina modela Peugeot 508. Tvrde da je postupak transparentan i da je tendersku dokumentaciju preuzeo 21 ponuđač.

Ipak, na kraju se na tender javio samo jedan ponuđač i ponudio upravo Peugeot 508 2.0 l BlueHDi, kako je TI BiH i predvidio, koji je u milimetar odgovarao traženim dimenzijama, imao je kopče za dječija sjedišta i sve drugo što se tražilo u tenderskoj dokumentaciji. Sve je ovo poreske obveznike koštalo 49.900 KM, koliko iznosi ugovor sklopljen sa firmom Blok doo, ovlašćenim zastupnikom ove marke vozila.

Rijedak je slučaj da se na tenderu za nabavku službenog vozila traži poseban sistem pričvršćivanja dječijih sjedišta, jer samo noviji modeli automobila imaju ISOFIX opciju. Tim sistemom se ne može pričvrstiti svako dječije auto-sjedište već samo ona opremljena Isofixom, koji predstavlja znatno napredniju tehnologiju kada je u pitanju sigurnost djece u vožnji. Ovim i drugim uslovima konkurencija je značajno sužena, iako zakon kaže da ugovorni organi moraju svima obezbijediti nediskriminišući pristup javnom nadmetanju.

Zbog ovakvih i sličnih primjera ograničavanja konkurencije, u BIH je sve manje ponuđača koji uopšte učestvuju na tenderima, a to je pokazao monitoring javnih nabavki koji provodi TI BiH.