Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo izručenje Orića

naser oric hapsenje

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je od Švicarske izručenje Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice, kojeg su 10. juna švicarske vlasti uhapsile po srbijanskoj potjernici zbog sumnje da je izvršio ratne zločine, javlja Anadolu Agency.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu pravde Srbije, uz zahtjev za izručenje Švajcarskoj proslijeđena je i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine, navode srbijanski mediji.

Orić se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Švicarskoj, a uhapšen je na putu za Švicarsku gdje je trebalo da prisustvuje obilježavanju uoči dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, koja pada 11. jula ove godine.

Interpol Srbije raspisao je u februaru prošle godine potjernicu za Naserom Orićem jer ga srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine. Orić je osumnjičen da je sa još četvoricom osumnjičenih 12. jula 1992. godine, navodno, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica, na istoku Bosne i Hercegovine.