Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komšije tvrde da je cijela porodica Rizvanović “problematična i svadljiva”

graz-automobil

Alen Rizvanović, koji je automobilom u Grazu usmrtio troje ljudi, od ranije je poznat po problematičnosti.

Prema tvrdnjama očevidaca, koje prenosi Kronen Zeitung, ubica je bio sasvim hladnokrvan dok je sjedio za volanom i gazio ljude. Kažu da se čak i smijao.

U skladu je to s izjavama austrijske policije, koja je na jučerašnjoj konferenciji za novinare priopćila da se Rizvanović predao bez pružanja otpora, nakon čega su utvrdili da boluje od ozbiljnih psihičkih poteškoća. I dalje se očekuju rezultati psihijatrijskog vještačenja, koje je policija zatražila nakon hapšenja.

Kleine Zeitung donosi izjavu komšija porodice Rizvanović, za koju tvrde da se nikad nije sasvim uklopila u austrijsko društvo. Rizvanovići su, tvrde komšije, “problematični i svadljivi”, te je “s njima teško razgovarati”.

“Ne čudi me što se ovako nešto dogodilo. Ali takvu tragediju ipak nisam očekivao”, kaže komšija porodice Rizvanović koji je želio ostati anoniman jer se, kako kaže, boji napadačevih roditelja.

I oni su, tvrde komšije, bili dosta problematični. Rizvanovićev otac navodno je djecu iz komšiluka jednom gađao kamenjem zato što su dizali buku, a navodno su prijavljeni policiji i zbog okrutnosti prema životinjama.

Dvadesetšestogodišnji Austrijanac bosanskohercegovačkih korijena zaletio se velikom brzinom terenskim vozilom u mnoštvo u Herrengasseu u središtu Graza. Prema navodima očevidaca najprije je zahvatio jednu biciklisticu i jednu ženu na motociklu, a nakon toga izišao je iz vozila i napao pješake nožem. Na mjestu napada održavala se priredba uoči utrke Formule 1.

Troje ljudi, jedno četverogodišnje dijete, jedna žena u dobi od 24 godine i 28-godišnji muškarac podlegli su ozljedama, a šestero ozlijeđenih hospitalizirano je u kritičnom stanju, no sada su stabilno. Policija je odmah isključila terorizam kao mogući motiv napada i pripisuje ga psihičkoj bolesti.

Austrija je u šoku nakon jučerašnjeg krvavog pohoda u središtu Graza. Hiljade ljudi zapalili su svijeće na mjestu zločina, a otkazane su i sve proslave i nogometne utakmice. Gradonačelnik Graza Siegfried Nagl bio je svjedok ovog stravičnog događaja.

“Prvo sam mislio da će stati, ali nije. Pokušao je mene i još jednog prolaznika ciljano pregaziti i svjesno je napao ljude na pločniku. Napao je i jedan mladi par, muškarac je na mjestu nesreće preminuo”, ispričao je Nagl.