Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo: Problemi s Udruženjem TOR zbog kontrole dodijeljenih poticaja

semsudin_dedic07

Povodom najavljenih protesta Udruženja uzgajivača ovaca i koza TOR Mostar, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da su problemi s tim udruženjem i njegovim predsjednikom Dževadom Kovačem, koji je ujedno osnivač i vlasnik firme “Eko koza” Mostar, počeli kada je Ministarstvo pokrenulo aktivnosti na naknadnim kontrolama dodijeljenih poticajnih sredstava toj firmi iz proteklog perioda.

Navode da su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove utvrdili stvarno stanje na terenu i nepravilnosti u dodijeljenim poticajnim sredstvima firmi “Eko-koza” Mostar koja treba da izvrši povrat dodijeljenih novčanih sredstava u budžet Federacije BiH u iznosu 99.040 KM i 30.200 KM, za što su donesena dva drugostepena rješenja, protiv kojih je ta firma pokrenula upravni spor.

Također, ističu da je, zbog utvrđenih nepravilnosti i donesenih rješenja o povratu dodijeljenih poticajnih sredstava, firmi “Eko-koza” Mostar izdato je rješenje o zabrani apliciranja za novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju na period od tri godine.

Osim toga, naglašavaju da je u toku preispitivanje zakonskog uporišta za donošenje rješenja na osnovu kojeg firma “Eko koza” Mostar koristi 525,7 ha šumskog zemljišta, a za koje je naknadno utvrđeno da se ne plaća propisana naknada.

Napominju da je firmi “Eko koza” Mostar, koja ima prijavljenog jednog zaposlenog, u periodu od 2011. do 2015. odobreno 525.941 KM poticaja, a udruženju “Tor” u istom periodu 17.900 KM.

– Uzimajući u obzir navedene činjenice, djelovanje i ulogu pojedinih udruženja poljoprivrednika i pojedinaca u proteklom periodu, kao što je Dževad Kovač, te njihova nastojanja da organiziraju poljoprivredne proizvođače na proteste, nerede koje prave i neistine koje šire na terenu narušavajući ugled Ministarstva, zaposlenika i svakog pravog poljoprivrednog proizvođača.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva stoji na raspolaganju svim institucijama i građanima za podatke i informacije o svom radu, saopćeno je iz tog ministarstva.