Ministri HDZ-a i SBB-a nisu podržali saradnju s EUROPOL-om?

jusko bevanda boras

Ministri iz HDZ-a BiH i SBB-a nisu dali saglasnost Predsjedništvu Bosne i Hercegovine da odobri potpisivanje sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropskog policijskog ureda (EUROPOL), tvrdi novinska agencija Patria.

Predstavnici Bosne i Hercegovine i EUROPOL-a dovršili su pregovore o sporazumu o operativnoj i strateškoj saradnji još prošle godine.

Saglasnost za potpisivanje ovog sporazuma trebalo je dati Predsjedništvo BiH još prije nekoliko dana. No, sve je stalo nakon što je usvojen Mehanizam koordinacije.

Izvor agencije Patria otkriva da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović odbio dati saglasnost za potpisivanje ovog sporazuma, sve dok saglasnost za to prvo ne daju i svih deset kantona iz FBiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo je dopis na deset kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova, u kojem je tražena njihova saglasnost za potpisivanje saradnje između BiH i EUROPOL-a. Krajnji rok za odgovor bio je 5. februar. Sedam kantona je odgovorilo pozitivno, dok tri ministra kantonalnih MUP-ova nisu odgovorila na ovaj dopis.

Izvor agencije Patria iz Ministarstva sigurnosti BiH otkriva da saglasnost za potpisivanje saradnje između BiH i EUROPOL-a nije dao SBB-ov ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko, te HDZ-ovi ministri MUP-ova iz Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona Slađan Bevanda i Zdravko Boras.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je ranije za Patriju da je Predsjedništvo BiH odbilo dati saglasnost za potpisivanje ovog sporazuma, bez saglasnosti kantonalnih MUP-ova.

Potpisivanjem sporazuma između BiH i EUROPOL-a naša zemlja bi imala neprocjenjivu saradnju s ključnom agencijom za borbu protiv kriminala EU-a.