redom ih obarali

Ministri iz RS-a bili protiv svih tačaka na sjednici Vijeća ministara, neke su spašene

Vijece_ministara_26112020

Neke od tačaka su prethodno povučene, a riječ je o onima čiji je predlagač Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine oborene su sve tačke koje su se našle na dnevnom redu jer su ministri iz RS-a glasali protiv.

Neke od tačaka su prethodno povučene, a riječ je o onima čiji je predlagač Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Oborene su tačke koje ministri iz bh. entiteta Republika Srpska nisu prihvatili ni na prošloj sjednici.

Sjednici nisu, iz objektivnih razloga, prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Turković je jučer na svom Facebook profilu prokomentirala da je sjednica, po svemu sudeći, nastavak blokade rada koja se sada vrši na drugačiji način, ali sa istim efektom za građane i državu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH ministri iz Republike Srpske glasali protiv svih tačaka dnevnog reda.

– Te tačke su dobile negativno mišljenje. Shodno krizi koju je proizveo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i nakaradnih odluka Ustavnog suda BiH, naše ponašanje je bilo u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske i drugih institucija RS-a – rekao je Košarac, prenosi Fena.

Kaže da je veoma značajno otvoriti politički dijalog i na ustavan način naći rješenja.

– Nećemo dozvoliti bilo kakve takve napade na ustavni kapacitet Republike Srpske. Cijenimo da je veoma značajno okupit se oko izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma. U tom kontekstu naše nastojanje jeste da takve zagarantovane ustavne vrijednosti, kakve je dao Aneks IV Dejtonskog sporazuma, vratimo Republici Srpskoj, smatrajući da to radimo isključivo demokratski, na legalan i ustavan način, a naše odlučivanje i kretanje na nivou Vijeća ministara bit će u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srspke – poručio je Košarac nakon sjednice Vijeća ministara BiH.