zajednički projekti

Ministri Mitrović i Butković posjetili GP Svilaj i Gradiška

butkovic mitrovic

Kako je rekao ministar Butković, izgradnja mosta Svilaj je jedan od najznačajnijih projekata koji Republika Hrvatska provodi u saradnji sa Bosnom i Hercegovinom

Nakon sastanka u Brčkom, delegacije Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske koje su predvodili ministri Vojin Mitrović i Oleg Butković obišle su sa šefom Odsjeka za upravljanje graničnim prijelazima Uprave za indirektno oporezivanje BiH Dubravkom Rodićem granični
prijelaz Svilaj, a zatim sa direktorom Autoputeva Republike Srpske Dušanom Topićem i granični prijelaz i most Gradiška.

„Preduvjet za puštanje u funkciju graničnog prijelaza Svilaj je kategorizacija koja još uvijek nije urađena. Naime, potrebno je da nadležne institucije pokrenu inicijativu za kategorizaciju ovog prijelaza s obzirom na to da je Hrvatska već završila granični prijelaz sa svoje strane te autocestu na toj dionici ceste“, rekao je ministar Mitrović.

Kako je rekao ministar Butković, izgradnja mosta Svilaj je jedan od najznačajnijih projekata koji Republika Hrvatska provodi u saradnji sa Bosnom i Hercegovinom.

„Sada je na redu bh. strana koja treba osigurati sve potrebne preduvjete kako bi se most što prije pustio u funkciju. To će rezultirati velikim rasterećenjem prometa oko Slavonskog Broda i omogućiti funkcionalnost Koridora Vc na kojem se most nalazi“, istakao je ministar Butković i dodao kako će novi most, osim što će spojiti dvije države, u konačnici povezati i stanovnike s obje strane Save.

Završetak radova na GP Svilaj planiran je za 15. juli. Nakon toga slijedi tehnički prijem i ishodovanje upotrebne dozvole, dok se do polovine augusta očekuje puštanje u probni rad te stavljanje u funkciju ovog graničnog prijelaza.

„Kada je u pitanju most Gradiška, završetak je planiran za proljeće naredne godine, a spojio bi bh. autocestu sa planiranom brzom cestom sa hrvatske strane koja bi išla od granice sa Bosnom i Hercegovinom preko Virovitice i Okučana do granice sa Mađarskom. Izgradnjom ove dionice očekuje se značajno rasterećenje postojećeg graničnog prijelaza u Gradišci, brži prelazak granice te sigurnije putovanje“, istakao je ministar Mitrović.

Direktor Topić je istakao da je napredak radova na gradilištu mosta preko rijeke Save kod Gradiške vidljiv iz dana u dan.

„Most je već povezan na postojeću autocestu E 661 Gradiška – Banja Luka, čelična konstrukcija montirana je do sredine rijeke, a tokom ljetnih mjeseci, kako je i predviđeno, očekuje se potpuno spajanje sa drugom stranom. Očekujemo i skori početak izgradnje prometnice na strani Hrvatske, koja će novi most spojiti sa autocestom Beograd – Zagreb i time omogućiti povezivanje mreže autocesta u Republici Srpskoj sa evropskom mrežom najsavremenijih prometnica“, izjavio je direktor Topić.