Ministri obrazovanja u BiH: Segregaciji nema mjesta u školskim klupama

BiH

ministri obrazovanja

Konferencija ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini usvojila je zaključak kojim se apeluje na sve obrazovne vlasti u Bosni i Hercegovini da poduzmu aktivnosti da, u sredini u kojoj djeluju, u što kraćem vremenskom roku, doprinesu stvaranju okruženja koje poštuje ljudska prava, osnovne slobode i individualnost svakog učenika, njegov kulturni i nacionalni identitet, jezik i vjeroispovijest.

Naglašava se da to mora biti bez diskriminacije u pristupu obrazovanju ili njihovom učešću u obrazovnom procesu na osnovu rase, boje kože, spola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla ili na bilo kojoj drugoj osnovi, kako je to propisano Ustavom BiH i ostalim međunarodnim dokumentima iz oblasti ljudskih prava koje je potpisala Bosna i Hercegovina, javlja Anadolu Agency (AA).

Pozivane su sve obrazovne vlasti u Bosni i Hercegovini, da u skladu s propisanim nadležnostima, u potpunosti implementiraju zaključke s Treće sjednice Konferencije ministara obrazovanja u BiH od 24. septembra 2013. godine, te još jednom osuđuje svaki oblik diskriminacije, segregacije, asimilacije i politizacije u obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Od obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini traži se puna primjena međunarodnih dokumenata koje je potpisala Bosna i Hercegovina, implementaciju preuzetih međunarodnih obaveza, Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini, kao i zakona i drugih odgovarajućih propisa na nivou entiteta, kantona i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

“Posvećenost obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini rješavanju problema diskriminacije, segregacije, asimilacije i politizacije od suštinske je važnosti za prosperitet i privredni razvoj”, poručio je na sjednici Konferencije ministara obrazovanja u BiH, ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Posebno je upozorio da se ovakvo stanje negativno odražava na povratničku populaciju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te ukazao na nesagledive posljedice koju djeca mogu imati.

Ministri koji čine Konferenciju ministara obrazovanja u BiH saglasni su da je ovakve pojave potrebno što prije ukloniti iz svih obrazovnih sistema u BiH tamo gdje one postoje, te podržali inicijativu ministra civilnih poslova da se što više pokuša uraditi prije početka naredne školske godine.

Na konferenciji je razgovarano i o tekućim i budućim aktivnostima obrazovnih vlasti Bosne i Hercegovine u okviru pripreme i implementacije reformskih projekata u ovoj oblasti koje financira Evropska unija putem IPA fondova.

Prvoj sjednici Konferencije ministara obrazovanja BiH, u novom sazivu, prisustvovali su svi ministri obrazovanja u Bosni i Herceogovini, predstavnici agencija iz oblasti obrazovanja i međunarodne zajednice.