Sastanak s bh. zvaničnicima

Ministri vanjskih poslova Austrije i Italije danas stižu u BiH

Alexander Schallenberg – fena

U članku agencije APA koji je prenijelo nekoliko austrijskih medija se navodi da je približavanje Bosne i Hercegovine EU otežano “etničkim sukobima između Srba, Hrvata i Bošnjaka” i da je BiH u decembru dobila status kandidata za članstvo u EU uprkos nedostatku napretska u implementaciji potrebnih reformi

Ministri vanjskih poslova Austrije i Italije, Alexander Schallenberg i Antonio Tajani, stižu danas u Bosnu i Hercegovinu kako bi sa bh. zvaničnicima razgovarali o reformama koje su potrebne u ovoj, kako navode austrijski mediji, “hronično politički paralizovanoj balkanskoj državi” koja je od decembra kandidat za članstvo u EU.

Austrijska državna novinska agencija APA navodi da je Austrija jedan od najvećih zagovornika približavanja zemlje EU, a da nova italijanska desničarska vlada takođe želi da se više angažuje na Zapadnom Balkanu.

Navodi se da će se njih dvojica u Sarajevu sastati sa ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem, članovima Predsjedništva i predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto. Također je navodno u sklopu jednodnevne posjete i sastanak sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom, te posjeta nacionalnim kontigentima EU misije EUFOR Althea.

Kako je saopšteno iz austrijskog ministarstva vanjskih poslova, tokom razgovora sa bh. zvaničnicima Schallenberg i Tajani žele da “naglase poziv na reforme, posebno u oblasti vladavine prava i izbornog zakona”. Navodi se da su Schallenberg i Tajani u zajedničkom tekstu napisali kako 2023.

Navodi se kako su njih dvojica u zajedničkom komentaru izjavili da 2023. “mora biti godina napretka za Bosnu i Hercegovinu”.

“Građani Bosne i Hercegovine su predugo čekali. Previše godina je izgubljeno zbog ekonomske i političke stagnacije. Previše talenata, mladih ljudi i porodica je napustilo zemlju“, izjavili su Tajani i Schallenberg.

Podcrtali su da je sada na kreatorima politike u BiH da se pozabave dugotrajnim problemima i pokrenu reforme kako bi se ubrzala evropska integracija zemlje, te zahtjevaju da BiH, kao kandidat za članstvo u EU, uskladi svoje stavove sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU u odnosu na Rusiju.

“Zato što put za Evropu nije jednosmjerna ulica. I moramo biti jasni oko ovoga: put vodi preko Brisela, a ne preko Moskve“, naveli su.

U članku agencije APA koji je prenijelo nekoliko austrijskih medija se navodi da je približavanje Bosne i Hercegovine EU otežano “etničkim sukobima između Srba, Hrvata i Bošnjaka” i da je BiH u decembru dobila status kandidata za članstvo u EU uprkos nedostatku napretska u implementaciji potrebnih reformi. Razlog za dodjelu kandidatskog statusa je, između ostalog, bila zabrinutost da bi se zemlja inače mogla više orijentirati prema Rusiji ili Kini, navodi se.