Ministrica iz RS-a kupuje novi automobil

auto rs

Tačno je, nabavljamo novi automobil za potrebe ministarstva i očekujemo da stigne ponuda koja će biti manja od 70.000 maraka, poručuje Jasmina Davidović, ministrica porodice, omladine i sporta.

Ministrica nastavlja niz svojih kolega ministara koji su kupovinom skupocjenih službenih automobila izazvali gnjev javnosti. Danas nije bila u mogućnosti da stane pred kameru ATV-a.

“Automobil kojim se trenutno vozi ministrica su koristili u punom mandatu ministar Proko Dragosavljević i ministrica Nada Tešanović, te tri godine ministrica Davidović. Automobil se ne nabavlja za ministricu Davidović, nego za Ministarstvo porodice, omladine i sporta”, ističu u ministarstvu.

Iz ministarstva pišu da auto koji nabavljaju treba da ostave u naslijeđe i sljedećim ministrima, da ih služi u narednih minimalno deset godina. Osim cijene, prašinu je podigla i prateća oprema koju ministarka zahtjeva poput: pogona na sva četiri točka, zatamnjenih zadnjih stakala, fabričkog radija, čitača memorijskih kartica sa ekranom na dodir od osam inča.

“Veoma često se dešava da se specifikacije koje se navode tenderskoj dokumentaciji, vezano za službena vozila praktično prilagođavaju određenim modelima i da vi kada pogledate ono što se traži i od opreme i od samih performansi vozila, da veoma često samo određeni modeli automobila odgovaraju”, rekla je Ivana Korajlić iz Transparensija.

Sezonu kupovine novih automobila otvorili su ministri Malešević, Rešić, Savanović, Klokić, Gluhaković- koji je kupio čak pet automobila. Potpisivanje peticije protest i zahtjev Udruženja Restart Srpska, da Vlada ograniči iznos za kupovinu automobila na 50.000 maraka, za sada su urodili plodom u slučaju Miće Mićića koji je odustao od kupovine novog auta i predsjednika RS-a koji je smanjio iznos novca za novi službeni auto.

https://www.youtube.com/watch?v=f71Ixejsp78