Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zhk

Ministrica kaže da prosvjetarima može ponuditi povećanje plaće od 10 posto

ruzica mikulic – fena (1)

Osvrnula se i na zahtjeve Sindikata za povećanja plaće, ponovivši da je 10 posto maksimum koji Vlada može ponuditi

Ministrica obrazovanja Zapadnohercegovačkog kantona  (ZHK) Ružica Mikulić ponovila je danas kako Vlada ZHK-a u ovom trenutku prosvjetnim djelatnicima može ponuditi povećanje plaća od deset posto.

Ministrica se danas u Širokom Brijegu trebala sastati s predstavnicima Sindikata srednjih škola ZHK-a, ali su sindikalisti napustili sastanak jer se na njemu nisu pojavili predsjednik kantonalne vlade i ministar finansija.

– Danas je bilo planirano da samo ja budem na sastanku s predstavnicima sindikata. Ponuđeno je bilo telefonsko uključivanje ministra finansija u ovaj sastanak, ali više od toga trenutno nismo mogli. Ovo je drugi u nizu sastanaka gdje su sindikati napustili sastanak. Ja stojim na raspolaganju za dogovor – prokomentirala je ministrica današnje događaje.

Osvrnula se i na zahtjeve Sindikata za povećanja plaće, ponovivši da je 10 posto maksimum koji Vlada može ponuditi.

– Ono što Vlada može ponuditi u ovom trenutku je povećanje plaće od 10 posto. Dobra volja postoji, treba sačekati rebalans proračuna, jer sada nema prostora za neka veća povećanja. Kasnije će možda biti moguće, ali sada jednostavno nema prostora. Naglašavam da se u rebalansu mogu tražiti nova povećanja. Ja sam trenutno stjerana pred zid i više nema prostora – kazala je.

Dodala je kako je svjesna da su plaće u prosvjeti male.

– Ministarstvo finansija je izrazilo stav da se može ići samo s povećanjem od deset posto. Trebamo pronaći kompromis i za dodatno povećanje treba sačekati rebalans budžeta. Naš prijedlog je bio da se štrajk stavi u stanje mirovanja. Kolektivni ugovor je napravljen po željama svih prosvjetnih djelatnika, uključujući i mene. Sve ono što mislimo da treba biti u kolektivnom ugovoru smo stavili u taj ugovor – zaključila je Mikulić.