Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zora vidović

Ministrica priznala da imaju problem: RS se mora zadužiti za još 130 miliona maraka

zora vidović milorad dodik
Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Plan je da se emituje 130.000 obveznica vrijednosti od po 1.000 maraka koje će da se vraćaju u narednih pet godina po kamati od šest posto na godišnjem nivou.

Samo dan nakon što je ministrica finansija RS Zora Vidović priznala da Vlada ima problema zbog sankcija koje trpi u sukobu sa Visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, Republika Srpska je krenula u novo zaduženje “teško” 130 miliona maraka, saznaje portal Capital.

Naime, odluka je “pala” na posljednjoj sjednici Vlade, prošli četvrtak, ali vlast u RS je očigledno smatrala da sa tim ne treba opterećivati građane, pa je kao i mnogo puta do sada kada je riječ o sličnim informacijama, pokušala da je sakrije.

Visoka kamata

Tako smo u izvještaju sa sjednice mogli da saznamo da je donesena odluka da se promijeni ime Studentskog doma u Foči, kao i da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave sa Fondom za dječju zaštitu elektronski razmjenjuje podatke te da će se postaviti dvije automatske protivgradne stanice na području opštine Šamac, ali o novom velikom zaduženju nije bilo nijednog jedinog slova.

A plan je da se emituje 130.000 obveznica vrijednosti od po 1.000 maraka koje će da se vraćaju u narednih pet godina po kamati od šest posto na godišnjem nivou.

„Glavnica se isplaćuje godišnje u pet jednakih rata, a kamata se računa na neotplaćeni dio glavnice i isplaćuje jednom godišnje“, stoji u odluci Vlade.

Veliko zaduženje

Inače, Republika Srpska je do sada emitovala devedeset emisija obveznica.

Ukupno je 61 emisija emitovana javnom ponudom, a vlast je na taj način građane i budžet zadužila za preko 3,5 milijarde maraka.

Takođe, deset emisija je iskorišteno za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje, dvije emisije za plaćanje obaveza prema dobavljačima, jedna za plaćanje izgubljenih sudskih presuda. Šesnaest emisija emitovano je kako bi se platila ratna šteta.