Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanton sarajevo

Ministrica tvrdi da nema razloga za štrajk u osnovnim školama, kao i da je on nezakonit

skola sarajevo ministrica

Pozivala je sve da interes učenika stave na prvo mjesto i da se pristupi sanaciji štete koja nastaje štrajkom, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, povodom pokretanja i provođenja štrajka u osnovnim školama KS, poručila je roditeljima – starateljima učenika i prosvjetnim radnicima da su prava i interesi djece imperativ, te da prava djeteta imaju prednost nad pravima odraslih.

– Razumijem da su trenutne okolnosti uznemirujuće za vašu djecu i za vas. Koristim priliku da vam poručim, kao i do sada, prava i interesi djece će biti imperativ, na osnovu konvencije o pravima djeteta, koja je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, a prava djeteta imaju prednost nad pravima odraslih. Smatramo da su razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a sam štrajk je nezakonit – stav je resorne ministrice.

Uvjeravam vas, dodala je, da je ministarstvo putem Pravobranilaštva KS pokrenulo pravne mehanizme i od suda traži da se štrajk proglasi nezakonitim  i da se  obustavi u cilju osiguranja vladavine prava i osjećaja povjerenja u institucije sistema.

Pozivala je na strpljenje i zajedničko djelovanje jer, kako je istakla, prava djeteta su iznad svih drugih prava, te djeca ne smiju biti žrtve manipulacija odraslih.

Prosvjetne radnike i kolege  podsjetila je da je u protekle tri godine uložila veliki napor da unaprijedi prilike u svim školama, a to su milionske investicije u školsku infrastrukturu, u programe i sadržaje, u stručna usavršavanja, kao i u povećanje plata radnicima u obrazovanju i “to je vidljivo i mjerljivo i ne može se negirati“.

– Znam da su mnogi od vas bili pod pritiskom i da ste u strahu da li ćete možda doći u nemilost nasilnog sindikaliste. Uvjeravam vas da ćemo i u narednom periodu raditi na izgradnji obrazovanja koje će biti zasnovano na meritokratiji. Kroz propise ćemo onemogućiti da bilo koji pojedinac može odlučivati o vašim sudbinama i prema vlastitoj procjeni poslušne nagrađivati, a neposlušne kažnjavati – poručila je Hota-Muminović.

Pozivala je sve da interes učenika stave na prvo mjesto i da se pristupi sanaciji štete koja nastaje štrajkom, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.