Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Ministricu Gudeljević raduje namjera Hrvatske da donira vakcine BiH

Hrvatska5 (2)

Ministrica se osvrnula i na aktualnu situaciju u vezi s nabavom cjepiva protiv zaraznog oboljenja COVID-19. Informirala je hrvatskog ministra vanjskih poslova da je BiH pristupila programu COVAX koji, nije ispunio očekivanja

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Gordanom Grlićem Radmanom, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru je posebno naglašena želja da se dobri odnosi dvije države unaprijede u svim područjima. U područjima u kojima djeluje Ministarstvo civilnih poslova postoje velike mogućnosti za daljnji napredak suradnje i otvaranje novih modela.

“Područja poput nauke kulture, obrazovanja, sporta, upravo su polja u kojima je prirodno da postoji saradnja dvije države. Na nama je da prijateljske veze stanovnika dvije države institucionalno dižemo na još veću razinu”, istaknula je Gudeljević.

Ministrica se osvrnula i na aktualnu situaciju u vezi s nabavom cjepiva protiv zaraznog oboljenja COVID-19. Informirala je hrvatskog ministra vanjskih poslova da je BiH pristupila programu COVAX koji, nije ispunio očekivanja.

”To je razlog što su intenzivirane aktivnosti nabave kroz mehanizam Europske unije, a u međuvremenu su izuzetno značajne donacije prijateljskih država”, navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Gudeljević je naglasila da raduje namjera Republike Hrvatske da Bosni i Hercegovini donira određene količine cjepiva. Ministarstvo civilnih poslova spremno je da poduzme sve aktivnosti kako bi ova donacija bila realizirana u najkraćem mogućem roku.