BiH

online konferencija

Minski sumnjive površine iznose 1,88 ukupne teritorije Bosne i Hercegovine

13/10/2020

Zamjenik ministrice podsjetio je, također, da je formirana komisija za deminiranje u BiH što je bio uslov za ozbiljan i posvećen institucionalni rad za ovo polje djelatnosti

Zamjenik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Siniša Ilić učestvovao je uime ministrice Ankice Gudeljević na otvaranju online konferencije o izazovima u deminiranju u BiH, koja je organizovana na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.

Obraćajući se učesnicima Ilić je podsjetio da je Ministarstvo civilnih poslova u čijoj nadležnosti je i deminiranje, uz pomoć donatora i domaćih izvora finansiranja uradilo veliki posao na uklanjanju mina, kasetne municije i drugih eksplozivnih ostataka, kao i posao na razvoju kapaciteta i tehnologije za implementaciju operativnih aktivnosti.

– Nažalost, i pored uloženog napora BiH je i dalje u samom vrhu po broju zaostalih mina i neeksplodiranih sredstava u Evropi. Minski sumnjive površine iznose 965,26 kilometara kvadratnih, ili 1,88 posto od ukupne teritorije zemlje – podsjetio je Ilić.

Istovremeno, naglasio je da je u zadnjih nekoliko godina došlo do pada broja žrtava, dok u ovoj godini nije bilo stradanja civilnog stanovništva, “što je zasigurno rezultat redukcije rizika kroz operacije deminiranja i obilježavanja, kao i brojnih aktivnosti upozoravanja na mine”.

Zamjenik ministrice podsjetio je, također, da je formirana komisija za deminiranje u BiH što je bio uslov za ozbiljan i posvećen institucionalni rad za ovo polje djelatnosti.

Najavio je da će Ministarstvo na temelju rezultata projekta “Opšta procjena minski sumnjivih područja u Bosni i Hercegovini 2018-2019“ do kraja 2020. godine upututi zahtjev Vijeću ministara BiH za pokretanje revizije Strategije 2018. – 2025. kako bi bila usuglašena s novom minskom situacijom, saopćeno je iz MCPBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.