Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Miraščić u Washingtonu o provođenju Reformske agende

goran_mirascic

Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića, prezentirat će određene makroekonomske indikatore, izložiti naredne korake koji se tiču implementacije akcionog plana za provođenje Reformske agende u Washingtonu na konferenciji koja se u ponedjeljak i utorak održava u organizaciji Centra za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu.

Miraščić će izlaganje imati u okviru panela koji se bavi tematikom diversifikacije ekonomije i razvoja privatnog sektora.

– S obzirom na naziv panela, moje izlaganje će biti fokusirano na mjere usmjerene na unapređenje poslovnog ambijenta, te podizanje stepena konkurentnosti domaće privrede – rekao je on za Fenu u Washingtonu.

Pojasnio je da se ovdje prioritetno misli na Nacrt zakona o stečaju i naravno novi Zakon o doprinosima i Izmjene i dopune zakona o porezu na dohodak.

– Zakon o doprinosima ima za cilj proširenje poreske osnove, ugradnjom naknada koje nisu oporezive, ali istovremeno i proporcionalno smanjenje stope doprinosa, zadržavajući agregatno neutralan fiskalni karakter. Intencija ove mjere je da kumulativnu stopu doprinosa, koja u FBIH trenutno iznosi 41,5 posto smanjimo na 33 posto. To će predstavljati jednu od najnižih stopa doprinosa u regionu – kazao je Miraščić.

Naglasio je da, nažalost, usljed neizostavnih obaveza, premijer FBiH Novalić, nije mogao učestvovati na ovoj konferenciji.

– Ali, raduje činjenica da će predstavnici mnogih sektora iz BiH imati priliku nešto reći. Od posebnog značaja je i učešće predsjednice Vlade RS-a (Željke Cvijanović), koja će, uvjeren sam, u najboljem svjetlu predstaviti reformske procese u BiH.  Još jednom koristim priliku da se zahvalim SAIS-u na podršci reformskih procesa u BiH – zaključio je Miraščić u izjavi za Fenu.

Saša Toperić, direktor pri Centru za transatlantske odnose SAIS u Washingtonu, predsjedavat će Transatlantskim ekonomskim forumom koji će biti održan u ponedjeljak i utorak u Washingtonu. Forum će okupiti predstavnike poslovnog i političkog života iz 13 zemalja šireg Mediterana, uključujući BiH, a suorganizator je Američka privredna komora.

Ovo će biti prvi značajniji međunarodni multilateralni događaj u Washingtonu nakon izbora u SAD-u.

Među učesnicima konferencije trebao je biti i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ali je zbog neodložnih obaveza otkazao dolazak u Washington.

Ministar Šarović je, inače, dobitnik priznanja SAIS-a za “Istinski doprinos napretku Bosne i Hercegovine”, koje mu je na svečanosti u Sarajevu u maju uručio izvršni direktor SAIS-a Daniel Hamilton.