Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši zamjenik ministra odbrane

Okolić dan prije isteka mandata otišao u penziju i ostvario pravo na otpremninu od oko 29.000 KM

Banja Luka: Proslava Vidovdana, krsne slave Vojske RS
28.06.2022., selo Kmecani, Banja Luka Bosna i Hercegovina - U manastiru Gomionica odrzala se proslava Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Treceg pjesadijskog (Republika Srpska) puka. Mirko Okolic, zamjenik ministra obrane BiH, i Milorad Dodik, srpski clan Predsjednistva BiH Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Odluku o razrješenju Okolića , donio je Zoran Tegeltija 24.januara, a samo dan kasnije imenovan je novi saziv Vijeća ministara BiH čime je Okolić zadržao pravo na otpremninu

Bivši zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić 24. januara ove godine, samo dan prije nego što mu je na toj funkciji istekao mandat, razriješen je te dužnosti zbog odlaska u penziju.

No, ono što je zanimljivo u ovoj činjenici jeste to da je Okolića samo jedan dan dijelio od toga da ostvari ili izgubi pravo na pozamašnu otpremninu zbog odlaska u penziju. Naime, da je Okoliću mandat prestao samo dan kasnije, kada su na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 25. januara, imenovani novi ministri i njihovi zamjenici u državnoj vladi, to bi značilo da mu je istekao mandat i Okolić bi mogao u zasluženu penziju, ali tada ne bi više bio zaposlenik institucija BiH i ne bi imao pravo na otpremninu.

Piše: Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

S obzirom na to da je tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara, a sadašnji ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija, 24. januara na Okolićev zahtjev donio odluku o njegovom razrješenju, koja je objavljena u Službenom glasniku BiH 3. februara ove godine, Okolić prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH ima pravo na otpremninu.

– Zaposleni u institucijama BiH ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih neto plata, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plata iz prethodne godine u Bosni i Hercegovini, ako je to za njega povoljnije – navodi se u Zakonu.

Tako će Okolić zahvaljujući Tegeltijinoj odluci koja je stupila na snagu danom donošenja ostvariti pravo na otpremninu u iznosu od oko 29.000 KM koliko, naime, iznosi zbir šestomjesečnih plata zamjenika ministara uvećan za 20 posto na minuli rad.

Pozvali smo telefonskim putem Okolića i pitali ga da li je dobio otpremninu, te da li će nastaviti biti negdje radno angažiran uprkos odlasku u penziju. Premda se Okolić začudio i jednom i drugom pitanju, kazavši da je u penziji, podsjetili smo ga da je i njegova stranačka kolegica iz SNSD-a Dušanka Majkić svojevremeno otišla u penziju u Parlamentu BiH, uzela otpremninu u visini od oko 28.000 KM i nekoliko dana nakon toga ponovo stekla status stalnog poslanika.

Okolić nije konkretno odgovorio na pitanje da li je već dobio otpremninu,samo je kazao da “ne zna šta ga po zakonu sleduje” sada kada je u penziji.

Rekao je i da je mislio da ga zovemo kako bismo mu čestitali odlazak u penziju. Vjerujemo da Okolić ima razloga da se raduje penzionerskim danima, naročito što će mu ih uljepšati pozamašna otpremnina na koju je uspio ostvariti pravo u zadnji čas.

Mirko Okolić (Dejan Rakita/PIXSELL)

Detaljnije informacije o otpremnini za Okolića tražili smo i od Ministarstva finansija i trezora BiH, gdje su nam rekli da se obratimo Ministarstvu odbrane BiH čiji je Okolić bio zaposlenik. Odgovor iz tog ministarstva još čekamo.

Nezvanično saznajemo da je Okolić pravo na penziju ostvario nekoliko mjeseci ranije, ali je ipak ostao na poziciji te čekao zadnji momenat da aktivira pravo na penzionisanje. No, očigledno se vodilo računa o tome da mu ne izmakne otpremnina. Ovo je svakako još jedan primjer kada bh. zvaničnici ostvaruju brojne privilegije, a uvijek nađu opravdanje da je “sve po zakonu” kakav su ustvari oni “krojili”.

Inače, svi zaposleni u institucijama BiH imaju pravo “po sili zakona” na otpremninu prilikom odlaska u penziju, samo što je ogromna razlika kada se otpremnina isplaćuje “običnim” službenicima i izabranim ili imenovanim zvaničnicima, jer je razlika velika i u njihovim primanjima. Više puta je u parlamentarnu proceduru upućivan prijedlog da se otpremnine za imenovane i izabrane funkcionere smanje, ali taj prijedlog nije dobio podršku.