Intervju za RSE

Mirko Šarović: Vladajući su zauzeli rovove koje je teško prevazići

sarovic

Mislim da u ovom trenutku trebamo prije svega da otvorimo međustranački dijalog u smislu da pogotovo razgovaramo o nekim krupnijim stvarima od opšteg interesa

Srpska demokratska stranka (SDS) izabrala je za novog predsjednika Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je kao ministar u protekle četiri godine otvorio vrata tržišta EU, ali i Turske i Rusije za bh. proizvode.

Šarović je poznat kao čovjek koji svoj posao savjesno radi i smatra da je najbolje dijalogom rješavati probleme. Izabran je u momentu podijeljenosti članova SDS-a oko toga treba li ova stranka u vladajuću koaliciju sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, čelnika te stranke i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U nastavku možete pročitati intervju sa Mirko Šarovićem kojeg je dao za Radio Slobodna Evropa.

Gospodine Šaroviću, izabrani ste za predsjednika SDS-a, u vrijeme kada se članstvo podijelilo oko toga treba li ući u koaliciju sa SNSD-om i biti dio vlasti ili ne. Kakav je Vaš stav o tome?

Bilo je različitih mišljenja o tome što je i razumljivo za jednu političku organizaciju s obzirom na ovu situaciju oko formiranja vlasti u BiH. Moja ocjena je bila, i nastojao sam da to podijelim sa svojim partijskim kolegama, da je taj naš jaz sa SNSD-om proteklih godina bio toliko veliki da nije za očekivati da mi sada obučemo neko novo odijelo i uskočimo u koaliciju.

Mislim da u ovom trenutku trebamo prije svega da otvorimo međustranački dijalog u smislu da pogotovo razgovaramo o nekim krupnijim stvarima od opšteg interesa i da pokušamo da zauzmemo stav o nekom opštem interesu. To je u ovom trenutku, ja bih rekao, taj domet i ne mislim da je sada pravo vrijeme za pravljenje koalicije.

Prilikom izbora kazali ste da će vam prioritet biti, između ostalog, postizanje jedinstva članova stranke, osim toga na čemu ćete još raditi?

Prije svega, nastavljamo formirati druge stranačke organe i to će nam oduzeti neko vrijeme. Prije svega mislim na konstituisanje glavnog odbora i predsjedništva i mislim da je to neophodno prije nego što uđemo u ono što je najvažnije, a to je priprema za izazove ili velike ciljeve koji stoje pred strankom, prije svega lokalni izbori koji su iduće godine. Mi moramo biti potpuno spremni, djelovati kao jedan organizam ukoliko želimo da opet povratimo povjerenje i budemo najbolji.

Možete li do lokalnih izbora ojačati stranku, prevazići slabosti i postati vodeća stranka u Republici Srpskoj (RS)?

Ja sam optimista i mislim da možemo, inače se ne bih prihvatio ovog posla da u to ne vjerujem, ali potrebno je da svi zajedno radimo za takvo nešto. Mislim, prije svega, da izgradimo jasnu, prepoznatljivu politiku, da budemo prepoznati, drugačiji od naših konkurenata, da iskažemo i uvjerimo glasače u tu našu politiku i snažno vjerujem da mi možemo da budemo opet stranka broj jedan u Republici Srpskoj.

Kako vidite razrješenje aktuelnih političkih blokada zbog kojih vlast nije formirana na državnom nivou?

U fokusu je ovo pitanje oko NATO-a i javnost misli možda da je to jedini kamen spoticanja. Meni se čini da nije samo to u pitanju, nego da postoje i razlike uopšte o shvatanjima strukture izvršne vlasti na nivou BiH sasvim drugačija u političkom smislu.

Glavni partneri, koji su započeli ovu aktivnost, duboko se razilaze oko mnogih ključnih pitanja. Postoji strah i zebnja da li uopšte mogu zajedno i da li će se koalicija raspasti čim se sastavi. Mislim da je to sada razmišljanje i kod onih koji nisu dio stranačkih struktura. Na šta će to ličiti sutra, takav Savjet ministara sa političkim strankama, koje su u nekoj vrsti koalicije, odnosno partnerstva, a s druge strane, zauzeli su unaprijed rovove koje je, rekao bih, teško prevazići.