Medicinski fakultet

Mirno uči, studente Matuško: Inspekcija i Ministarstvo neće kazniti nezakonit upis načelnikovog sina

Mislav Matuškoplakat2

Ministarstvo obrazovanja KS i kantonalna inspekcija odlučili zatvoriti slučaj nelegalnog upisa na Medicini u Sarajevu. Upravo iz inspekcije koja je slučaj zataškala stiže novi kantonalni ministar obrazovanja Anis Krivić

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove zatvorila je slučaj nezakonitog upisa studenta Mislava Matuška, sina načelnika Neuma Živka Matuška, na Medicinski fakultet u Sarajevu. Ovaj budući doktor, a i oni koji su mu upis omogućili, mogu odahnuti: inspekcija ni Ministarstvo obrazovanja KS neće poduzeti ništa. Ako su se uopće i brinuli.

Nakon formiranja nove Kantonalne vlade, upravo će iz inspekcije koja je slučaj zatvorila doći novi ministar, ni manje ni više nego – obrazovanja! Epilog igre prebacivanja odgovornosti između MInistarstva i KUIP-a je tolerisanje nezakonitosti, piše Žurnal.

Nadzor tek nakon pisanja Žurnala

Nakon pisanja Žurnala o načinima na koje je Matuško primljen na Medicinu, kantonalna inspektorica izvršila je nadzor na fakultetu i zatim 7. novembra zatražila mišljenje od Ministarstva obrazovanja KS-a. Traženo je razjašnjenje i očitovanje o okolnostima koje su pratile upis.

Trideset i prvog januara ove godine Ministarstvo pismenim putem odgovara inspekciji da oni ne daju smjernice niti mišljenje u odnosu na postupanje Kantonalne inspekcije:

Eventualnim izdavanjem smjernica za postupanje Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u konkretnim predmetima, narušio bi se princip objektivnosti i nezavisnosti u postupanju i odlučivanju, posebno u kontekstu činjenice da Ministarstvo prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju, predstavlja drugostepeni organ u odnosu na odluke Uprave u oblasti visokog obrazovanja u odnosu na odluke Uprave u oblasti visokog obrazovanja.

Kako Ministarstvo nije dalo mišljenje, inspekcijski nadzor je, kažu u KUIP – okončan:

-Uzevši u obzir da nadležno ministarstvo nije dalo postupajućem inspektoru mišljenje u vezi sa primjenom člana 81.Zakona o visokom obrazovanju, koji jasno propisuje da student može ostvariti pravo nastavka studija na drugoj organizacionoj jedinici na starijim godinama studija, po principu ekvivalencije, a u vezi sa članom 66. citiranog zakona, to postupajući inspektor nema elemenata za poduzimanje upravnih mjera, čime je inspekcijski nadzor u konkretnom slučaju okončan.

Iz inspekcije će Žurnal, valjda po principu “bolje išta nego ništa”, podsjetiti da se studentica koja je sa Matuškom primljena na isti način ipak “opredijelila” za nastavak studija na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Usluga HDZ-u

Dok je trajala prepiska na relaciji Ministarstvo-KUIP odvijala se i drama u Kantonu u vezi sa imenovanjem nove vlade. Upravo će glavni inspektor KUIP-a Anis Krivić biti imenovan kao prijedlog SBB-a za novog ministra obrazovanja.

Anis Krivić nije član SBB-a. Za Žurnal u ovoj stranci kažu da je predložen “iz reda eksperata”. Koje su bile njegove reference za ovu važnu poziciju, nije se mnogo raspravljalo. Zajedničko objema institucijama u ovom slučaju je jedno: tolerisanje nezakonitosti. Saradnju na sličnim slučajevima ministar će sada moći nastaviti u okviru iste institucije sa onima koji su pomogli u zataškavanju slučaja Matuško. Jedan od njih svakako je i savjetnik za visoko obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja KS-a Sifet Kukuruz, u čijim je ladicama predmet i završio. Ministarstvo je do sada potpisalo brojna mišljenja, tumačenja i upute u vezi sa radom visokoškolskih ustanova, pa je prilično neobično da su ovaj put smatrali kako nemaju tu ovlast.

Podsjetimo i na pisanje Žurnala kako je uslugu upisa Matuška na Medicinu isposlovao Aljoša Čampara, kao dio svojih prijateljskih veza sa HDZ-om.

Novi ministar obrazovanja Anis Krivić

Podsjetimo, na drugu godinu Medicine Matuško je prešao u akademskoj 2019/2020. sa Stomatološkog fakulteta. Primljen je iako nije na Medicini slušao ni položio predmete koji su obavezan uslov za upis u drugu godinu.

Također, Komisija za ekvivalenciju Matušku je kao položene ispite priznala predmete Anatomija čovjeka 1 (ocjena 7) i Neuroanatomija, iako ovi predmeti na Stomatologiji ne obuhvataju ni 50 posto gradiva koje slušaju i polažu studenti Medicinskog fakulteta.

Sekretar Fakulteta dao je negativno mišljenje o upisu ovo dvoje studenata, ali ono nije uvaženo.