Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla

Svi koji su boravili u rizičnim zemljama nužno da se jave Domu zdravlja

hitna tuzla

Broj telefona te ustanove je 035/368-428, a osobe trebaju dati podatke o boravku u tim zemljama i o svom trenutnom zdravstvenom stanju

Krizni štab Grada Tuzle je u izdatim Preporukama za preventivno djelovanje i sprečavanje eventualne pojave i širenja koronavirusa (COVID 19) apelirao na sve osobe koja na područje grada Tuzle dolaze iz epidemiološki rizičnih zemalja – Kine, Južne Koreje, Italije, Irana, Njemačke, Francuske i Španije, da se bez odlaganja jave telefonom Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja.

Broj telefona te ustanove je 035/368-428, a osobe trebaju dati podatke o boravku u tim zemljama i o svom trenutnom zdravstvenom stanju.

Također obavještavaju sve državljane Bosne i Hercegovine koji borave u inostranstvu, a naročito u epidemiološki rizičnim područjima, da će im po dolasku na područje grada Tuzle biti izrečena mjera zdravstvenog nadzora, kućna izolacija u trajanju od najmanje 14 dana, za vrijeme koje neće moći napuštati svoje trenutno mjesto boravka.

Krizni štab Grada Tuzle apeluje na sve institucije koje pružaju usluge građanima da redukuju broj osoba koje istovremeno borave u zatvorenom prostoru kako bi se, u skladu sa izdatim preporukama za provođenje preventivnih mjera, osigurala međusobna udaljenost od najmanje jednog metra.

Također se apeluje na te institucije da redovno vrše dezinfekciju navedenih prostora i radnih površina te da za radnike na šalteru za pružanje usluga građanima osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku koja sadrže najmanje 70 posto alkohola.

Zbog nepostojanja adekvatnih sanitarnih uvjeta, Krizni štab Grada Tuzle zahtijeva od nadležnih institucija da preduzmu sve zakonom predviđene mjere kako bi se zabranila priprema i distribucija životnih namirnica van za to registrovanih objekata, a posebno na otvorenim prostorima.

Apeluje se na sve organizatore manifestacija na području grada Tuzle da u cilju zaštite zdravlja građana do poboljšanja epidemiološke situacije ne organizuju manifestacije na kojima se okuplja veći broj građana, sportske i kulturne manifestacije, koncerte, svadbe, veće proslave i slične manifestacije.

Također apeluje se na sve poslodavce na području grada Tuzle da uposlenicima preporuče da ne dolaze na posao ukoliko imaju simptome respiratornih bolesti te da građani izbjegavaju sva veća okupljanja, saopćeno je iz Kriznog štaba Grada Tuzle.