Adnan Smailbegović

Najveći negativan efekat na bh. privredu imat će situacija u Italiji

smailbegovic (1)

Italija je zaista značajan spoljnotrgovinski partner BiH i u uvozu i u izvozu

S obzirom na sve ozbiljnije širenje novog korona virusa u svijetu jasno je da je posljedice počela trpiti i svjetska ekonomija pa tako i bh. privreda. Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacija BiH za Anadolu Agency (AA) je istakao da su neke grane bh. privrede, poput turizma i transporta već pogođeni pandemijom korona virusa, ali da će najveći negativan efekat imati situacija u Italiji, koji je značajan vanjskotrgovinski partner BiH.

“Do sada je uglavnom bilo uticaja na turističku i transportnu industriju. Dakle, hoteli, restorani, ugostitelji, prevoznici, posebno prevoz putnika, pa evo sada i prevoz tereta s pojavom u Italiji. To je nešto što je prvo ugroženo i što je prvo na udaru i mislim da je ta industrija već podnijela zaista značajne gubitke. Mislim da je popunjenost hotela ispod deset posto, prema informacijama koje imamo u restoranima i ugostiteljskim objektima je prepolovljen promet, oslonjeno je samo na domaće goste, svi strani gosti su manje-više otkazali dolazak. Vidimo da je i na aerodromu Sarajevo značajno manji broj putnika, kao i na dugim autobuskim linijama. Tako da je ta industrija sigurno već ozbiljne gubitke pretrpjela”, kazao je Smailbegović i dodao:

“Također, jedan dio industrije koja se snabdijeva repromaterijalima iz Kine će osjetiti posljedice. Taj lanac snabdijevanja je ili prekinut ili značajno poremećen. Kina je poslije njihove nove godine, koja se završava krajem januara, produžila te neradne dane i nisu radili sljedećih četiri ili šest sedmica i u tom periodu se zalihe trošile. Zbog toga su neki već u problemima, a neki će tek doći u probleme sa repromaterijalima. Ali, mislim da će sada najveći negativan efekat imati ova situacija u Italiji. Naime, Italija je zaista značajan spoljnotrgovinski partner BiH i u uvozu i u izvozu. Sada je na udaru otprilike industrija obuće, tekstila, metalna industrija, pomalo i namještaj. Tako da su to neke grane koje već osjećaju posljedice.”

Nivo negativnih posljedica na industrijske grane, prema riječima Smailbegovića, zavisiće od toga koliko dugo će trajati pandemija korona virusa.

“Štete su još uvijek podnošljive. Naravno da su neke firme već u problemu. Međutim, globalno gledano, ako ovo zaista potraje duže i ako se proširi iz Italije na Njemačku, Švajcarsku i druge zemlje, onda će zaista ekonomija doći u veliki problem”, smatra Smailbegović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH kaže da su u stalnom kontaktu sa predstavnicima vlasti, kako na državnom, tako i na entitetskom nivou, kako bi određenim mjerama pokušali smanjiti negativne posljedice na privredu. No, navodi da problem predstavlja činjenica što se situacija sa širenjem korona virusa mijenja iz sata u sat.

“Prije šest dana smo razgovarali o korona virusu, ali na drugi način. Tada je bila priča kako kod nas u BiH napraviti preventivne mjere da se ne širi korona virus. Mislim da su vlade Federacije BiH i Republike Srpske napravile dosta seriozne pripreme, kao i ove sada mjere vezano za zabranu nastave. Ali, tada situacija u Italiji nije bila kao danas, tako da nismo previše pričali o uticaju direktno na ekonomiju”, priča Smailbegović za AA.

Vlada FBiH danas ima sjednicu u Mostaru i jedna od tačaka bi trebala biti program podrške privredi.

“Organizujemo se i pokušavamo da malo artikulišemo naše stavove, zahtjeve, prijedloge i da pravimo pritisak prema vlastima na različitim nivoima oko nekih programa podrške. I Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka već razmišljaju o tome da imaju pripremljena neka sredstva za tu namjenu, tako da će se vjerovatno u konačnici doći do nekog rješenja. Pretpostavlja da će to biti neki kompenzacioni fond koji će firmama koje su direktno pogođene pomoći, vjerovatno će se morati i s bankama razgovarati da onda one prolongiraju neki dio kredita kako firmama, tako eventualno i radnicima u tim firmama. Biće vjerovatno neki set mjera, mi ćemo izaći s nekim konkretnim prijedlozima”, naglasio je Smailbegović.

Dodao je da ne vjeruje previše u priču da pojedinim granama industrije ili kompanijama odgovara pandemija korona virusa, posebno u BiH.

“Sada se u ovoj panici dešava da ljudi kupuju hranu i prave zalihe. To kratkoročno može imati neki pozitivan efekat na neke trgovce i proizvođače hrane, ali to je kratkoročno. Kasnije će se te zalihe trošiti, pa će se smanjiti potrošnja. Farmacija bi eventualno mogla nešto profitirati, jer će biti pojačana potrošnja sredstava za definfekciju, maramica… No, mislim da kod nas to nije neka značajna privreda da bi mogli govoriti o nekim posebnim benefitima. Vjerovatno na globalnom nivou to je vjerovatno moguće, pojavom nekih cjepiva neke kompanije će profitirati značajno”, zaključio je Smailbegović.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju”. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 4.600 ljudi, a potvrđeno je 125.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 110 zemalja, naveli su WHO-a.