Biznis

Svjetske berze

Globalna tržišta padaju zbog pandemije

12/03/2020

Pale su i njemačke dionice, a indeks DAX je pao sedam posto i dostigao najniži nivo od 2016. U međuvremenu, francuski CAC 40 izgubio je više od osam posto

Koronavirus opustošio je svjetske berze, nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila izbijanje pandemije, a SAD zabranio letove iz Evrope.

Evropske dionice na otvaranju trgovanja u četvrtak su oštro pale, a londonski FTSE indeks pao je više od pet posto. Proizvođač mlaznih motora Rolls-Royce zabilježio je najveće gubitke jer su dionice kompanije pale 13 posto, a i aviokompanije su također teško pogođene.

Pale su i njemačke dionice, a indeks DAX je pao sedam posto i dostigao najniži nivo od 2016. U međuvremenu, francuski CAC 40 izgubio je više od osam posto.

Dionice u Italiji, najteže pogođenoj koronavirusom izvan Kine, pale su za oko šest posto. Glavni ruski indeks na Moskovskoj berzi na otvaranju trgovanja izgubio je skoro pet posto.

Berza u Hong Kongu pala je 3,6 posto do kraja trgovanja, dok je indeks Shanghai Composite pao 1,52 posto.

Američke dionice su u srijedu pretrpjele velike gubitke, pri čemu je Dow Jones Industrial Average izgubio 1.464 boda ili 5,9 posto, dok je S&P 500 pao pet posto, javlja RT.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.