Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Mirza Kapić osumnjičen za terorizam, izrazio želju da eksplozivom napadne džamiju u BiH

sipa hapsi
FOTO: SIPA
Ilustracija

U prepiskama je izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH koncem mjeseca jula ove godine te je od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave sa detonatorom

Predložen je pritvor za Mirzu Kapića, osumnjičenog za kazneno djelo terorizma, saopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni je rođen 1980. godine u Banja Luci, nastanjen u Zenici, državljanin je BiH i ranije je osuđivan za kazneno djelo povezano s terorizmom i boravkom na stranim ratišitima.

Lišen je slobode i pod istragom je zbog kontaktiranja sa pripadnicima radikalnih struktura tzv. “ISIL“ i planiranje terorističkog napada na islamski vjerski objekat u BiH.

Prijedlog Sudu BiH za određivanje mjere pritvora uputio je nakon ispitivanja osumnjičenog tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH.

Aktivnosti lišenja slobode osumnjičenog, kao i pretresa objekata koje koristi, realizirane su u koordiniranoj akciji Tužiteljstva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz naredbe Suda BiH.

Osumnjičeni se tereti da je proteklog mjeseca, putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju, kontaktirao s osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača tzv. “ISIL-a”. U prepiskama je izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH koncem mjeseca jula ove godine te je od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave sa detonatorom izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i koji prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i “ISIL-a” agencijama za provedbu zakona u BiH.

U daljem planiranju i izvršenju kaznenog djela je spriječen akcijom SIPA-e i Tužiteljstva BiH, a prilikom pretresa su zaplijenjeni elektronski uređaji koje je koristio i koji će biti predmet detaljnog vještačenja.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela terorizma iz članka 201. KZ BiH.