Mirza Kovačević tvorac prve bh. električne gitare koja se svira čak i u Koreji (FOTO)

BiH

Mirza Kovačević, tvorac prve bh. električne gitare

Mirza Kovačević, mašinski inženjer iz Travnika tvorac je prve bosanskohercegovačke električne gitare, a od 2001. godine do danas napravio je preko 300 jedinstvenih električnih gitara. Spoj ljubavi prema muzici i mašinstvu rezultirao je nastankom radionice električnih gitara koja je postala nezaobilazna stanica mnogih poznatih muzičara. Njegovi instrumenti danas stvaraju muziku širom Evrope. Zvuci gitare iz travničke radionice prolamaju se čak i do Koreje i Kambodže.

Zvuk gitare Mirza je zavolio u vremenu kada su muzičke instrumente mogli priuštiti samo rijetki, pa je tako iz nužde odlučio napraviti svoju prvu gitaru.

„U vremenu kada sam zavolio muziku na snazi su bila ograničenja i sankcije pa bi tako za uvoz gitare trebalo imati posebnu dozvolu, to mi je bilo prekomplikovano pa sam odlučio uzeti stvar u svoje ruke. Potičem iz dobre majstorske porodice. Otac i stric bili su vrsni majstori, pa mi zanat nije bio u potpunosti stran. Prije tridesetak godina, tačnije u četvrtom razredu mašinske škole prijatelj i ja nabavili smo knjigu u kojoj smo vidjeli osnove za izradu muzičkih instrumenata. To je za nas bilo fascinantno i shvatili smo da napraviti gitaru i nije baš nemoguće“, rekao je Kovačević u razgovoru za Anadolu Agency (AA), dodavši:

Strahovito prazan prostor na našem tržištu me motivisao da počnem raditi na svojoj prvoj akustičnoj gitari. Teško da u našoj državi možete kupiti kvalitetnu akustičnu gitaru. Uglavnom su to gitare izrađene od šperploče i ograničenih mogućnosti

„U to vrijeme živio sam u rodnom Prijedoru a dasku za izradu svoje prve gitare našao sam u Kozarcu. Transport tad nije bio jednostavan pa sam veliku dasku dovezao na biciklu iz Kozarca do Prijedora i baš od te daske nastala je moja prva primitivna gitara“.

Nakon završene srednje škole Kovačević je upisao mašinski fakultet u Tuzli. Po završetku istog posao ga je doveo do Novog Travnika u kome se i rodila ideja o nastanku prve bh. električne gitare pod nazivom „MK guitars“ .

„Sve je počelo 2001. godine kada smo moj pokojni prijatelj Julian i ja odlučili napraviti nešto unikatno a opklada sa jednim našim poznanikom bila je presudna u nastajanju prve bh. električne gitare. On je htio ismijati našu ideju, dok je nama to došlo kao vjetar u leđa. Kada smo krenuli praviti tu gitaru nismo bili u baš povoljnoj situaciji, čak nismo imali ni jednu sličnu gitaru po kojoj bi se mogli orijentisati i uzeti barem dimenzije. Čuli smo da travnički bend ‘Veziri’ ima električnu gitaru pa smo otišli do njih i pokušali ‘snimiti’ dimenzije i dizajn. Bio je to izuzetno hladan prijem, smatrali su nas čudacima i luđacima, ali kada su za nekoliko mjeseci vidjeli gitaru koju smo Julijan i ja izradili, oduševili su se“, kaže Kovačević.

Do sada je radio instrumente za muzičare širom svijeta. Neke od njegovih gitara nalaze se čak u Kambodži i Koreji. Muziku na njegovim instrumentima stvaraju Vlatko Stefanovski, Bata Kostić, Muris Varajić, Damir Imamović, kao i mnogi drugi poznati muzičari. Kroz svaki novi projekt Mirza sa svojim klijentima postaje i prijatelj.

„Nastojim da radim ono što drugi ne mogu i kroz svaki novi projekt moj kupac i ja postajemo prijatelji. Skupa osmišljavamo svaki detalj a to je ono što se ne može dobiti kupovinom gitare u prodavnicama muzičke opreme“, pojašnjava Kovačević.

Tvrdi bez ljubavi prema muzici njegovi instrumenti ne bi imali „nimalo bogat zvuk“.

„Ako ovaj posao radite iz ljubavi to se osjeti i ljudi to znaju cijeniti. Gotovo svako veće kada dođem iz radionice razmišljam o sutrašnjem potezu i ideji kako gitaru učiniti još boljom. Jednostavno, već godinama unosim dio sebe u svaki izrađeni instrument. Bez mojih emocija gitare ne bi imale bogat zvuk“, navodi Kovačević.

Za izradu električne gitare Kovačeviću je potrebno pet do šest mjeseci.

„U prva dva mjeseca odrade se gotovo svi mehanički poslovi i onda slijedi lakiranje i sušenje i to se ne može ubrzati . Svijet je sada postao globalno tržište, pa tako hardverske dijelove nabavljam iz Amerike i Evropa. Međutim, kada je u pitanju drvo tu je najbolja opcija domaće. Naš rebrasti javor ima nevjerovatan kvalitet i daje ogroman zvučni spektar. Stranci to znaju prepoznati, naprosto polude kada im se spomene naš rebrasti javor, pričao je Kovačević novinaru Anadolu Agency.

Trenutno radi na izradi svoje prve akustične gitare.

„Strahovito prazan prostor na našem tržištu me motivisao da počnem raditi na svojoj prvoj akustičnoj gitari. Teško da u našoj državi možete kupiti kvalitetnu akustičnu gitaru. Uglavnom su to gitare izrađene od šperploče i ograničenih mogućnosti“, pojašnjava Mirza, dodavši da o serijskoj proizvodnji ne razmišlja jer bi to narušilo čar njegovih instrumenata.