Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijedlog sindikata

Mišić: Najniža plata da bude 800 KM, to je u skladu s realnim troškovima života

misic (1)
Ranka Mišić / FOTO: Srna

Mišićeva je ocijenila uvredljivim prijedlog Unije udruženja poslodavaca od 673 KM

Savez sindikata Republike Srpske predložiće da iznos najniže plate bude 800 KM, što je u skladu sa realnim troškovima života, kazala je predsjednica Saveza sindikata RS Saveza Ranka Mišić.

Navedeni iznos je za 150 KM veći od sada utvrđene najniže plate, a prema riječima Mišićeve novi iznos treba da uključi inflaciju od 16,8 odsto, poskupljenje osnovnih životnih namirnica i troškove za sindikalnu potrošačku korpu.

“To bi trebalo da bude 800 KM, a u drugom krugu da dosegnemo 1.000 KM kao iznos najniže plate. Mi stavljamo to na sto, i argumentovano ćemo braniti ovaj prijedlog”, rekla je Mišićeva za RTRS.

Mišićeva je ocijenila uvredljivim prijedlog Unije udruženja poslodavaca od 673 KM kao najniže plate u RS i dodala da je besmisleno pričati o povećanju od 23 KM u odnosu na sadašnji iznos minimalne plate.

Ona je navela da se Vlada RS u protekle četiri godine odrekla značajnog iznosa koji je ostao u privredi, te da su Sindikatu očekivali da se taj iznos prelije u plate zaposlenih.

Izvršni odbor Unije poslodavaca RS, koji je održao elektronsku sjednicu u četvrtak, 5. januara, donio je zaključak da iznos najniže plate u ovoj godini treba da bude 673 KM.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je ranije da će Vlada, ako ne bude dogovora socijalnih partnera, donijeti odluku o visini najniže plate za ovu godinu prije nego što bude isplaćena prva ovogodišnja – januarska koja se dijeli u februaru.