Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mišić: Pohlepa poslodavaca dovela radnike u ponižavajući položaj

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS: Novi zakon o rad

Savez sindikata Republike Srpske učinit će sve što ima na raspolaganju kao vid sindikalne borbe, da spriječi smanjenje stečenih radničkih prava, ponovila je danas predsjednica tog sindikata Ranka Mišić.

Ti vidovi sindikalne borbe su, upozorila je, štrajkovi, protesti, demonstracije i sve ono što sindikalci mogu uraditi.

Kakvi će rezultati biti, ostaje da se vidi, ali Sindikat RS-a i dalje čvrsto stoji protiv usvajanja novog Zakona o radu.

Mišić ističe da Sindikat nije protiv socijalnog dijaloga i pregovora, ali ne o smanjenju radničkih prava, a to, kaže, jeste novi Zakon o radu.

Na 23.godišnjicu osnivanja Saveza sindikata RS-a i generalna sekretarka Velka Odžaković je na pres-konferenciji naglasila da je postojeći Zakon o radu RS-a je moderan, fleksibilan, tržištu rada i ekonomsko -socijalnim uslovima RS-a prilagođen zakon, usklađen saKonvencijama MOR-a i odredbama Evropske socijalne povelje koje je BiH ratifikovala.

-Jedini problem je u dosljednoj (ne)primjeni propisa.
Nezainteresovanost vlasti i pohlepa poslodavaca doveli su radnike u gotovo ponižavajući položaj. Sada sve promašaje žele nadoknaditi kroz novi Zakon o radu – ukazala je Odžaković.

Kaže da je Sindikat sada ponovo na početku, kao i one 1993. godine kada su tadašnje vlasti pokušale zabraniti rad sindikata, kvalifikujući ga ostatakom komunizma i remetilačkim faktorom u tada mladoj državi.

-Danas smeta socijalni dijalog, smeta Savez sindikata RS-a koji ne prihvata reformsku agendu, koja je na štetu radnika i građana. Smetnja je Savez sindikata RS-a koji ne dozvoljava smanjenje radničkih i sindikalnih prava. Treba da aplaudiramo da nam pored oduzete imovine oduzmu i prava – upitala je ona i zaključila da Sindikat brani samo svoju pravnu stečevinu, kao što to Evropa radi.