Misija OSCE-a i vlada SAD-a pomažu borbu protiv korupcije

Misija OSCE-a u BiH, uz podršku vlade SAD, pokrenula je novi projekat koji predviđa pomoć pravosudnim institucijama u BiH u borbi protiv korupcije.

Projekat pod nazivom “Procjena potreba pravosuđa za efikasno procesuiranje predmeta korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima” pratiće političku, odnosno korupciju na visokom nivou, te sitnu, odnosno administrativnu korupciju, kao što su u oblasti zdravstva i obrazovnom sektoru.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD iz Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i sprovođenje zakona iz Vašingtona DŽejms Volš rekao je da će na osnovu informacija koje će se dobiti sprovođenjem projekta biti izrađena analiza na osnovu koje će biti procijenjeno da li je moguće dodatno pomoći pravosudnim institucijama u BiH u borbi protiv korupcije.

“Korupcija u BiH predstavlja jednu od najvećih prijetnji stabilnosti zemlje i vladavini prava, jer ona koči društveni, ekonomski i politički napredak. Primanje i davanje mita, zloupotreba položaja i neprimjerni politički uticaj podrivaju povjerenje javnosti u zakonodavne, izvršne i sudske institucije vlasti i stvaraju atmosferu nesigurnosti, što dovodi do obespravljenosti u BiH”, rekao je Volš novinarima u Sarajevu.

On je istakao da, iako unutar SAD postoje brojne organizacije koje bi mogle pružiti pomoć u borbi protiv korupcije, ta zemlja nema nikakvu namjeru da se upliće u bilo kakve predmete koji se vode u BiH.

Direktor Odjeljenja za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Fermin Kordoba naveo je da je korupcija blokirala mogućnost za mlade, strane investitore i razvoj BiH, te da korupcija – od podmićivanja u malim iznosima do multimilionskih pronevjera – predstavlja otrov gdje god da se pojavi.

“Za bilo kakav uspješan dogovor i reakciju na ovaj kompleksni problem potrebna je saradnja, posvećenost i realan pristup. Misija OSCE-a u BiH ima jedinstven položaj u tom smislu – rasprostranjenu mrežu terenskih kancelarija, širok spektar aktivnosti, snagu i iskustvo. Ali, svjesni smo i određenih ograničenja u našem mandatu”, istakao je Kordoba.

Uvjerenje da će ovaj projekat biti uspješan Kordoba zasniva na iskustvu OSCE-a koji skoro dvije decenije posmatra i analizira sudske procese u BiH.

“Identifikacija nedostataka je prvi ključni korak u jačanju pravosudnog sistema, kako bi se on efikasno bavio predmetima korupcije. Putem sistemske i nepristrasne ocjene rada pravosuđa u borbi protiv korupcije, Misija će moći da precizno ukaže na najveće izazove i da ponudi sažete i prilagođene preporuke za poboljšanje”, poručio je Kordoba.