Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Misija OSCE-a obilježava 20. godišnjicu prisustva u BiH

moore

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini obilježila je ovog mjeseca 20. godišnjicu prisustva u BiH, i tom prilikom visoki zvaničnici OSCE-a osvrnuli su se na postignuća i izazove s kojima se ova organizacija suočila tokom protekle dvije decenije.

Misija OSCE-a u BiH uspostavljena je 8. decembra 1995. godine, po mandatu koji je dobila u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, a kojim je okončan rat u BiH.

– OSCE došao je u BiH prije 20 godina da pomogne državi u ponovnoj izgradnji mira. Ovaj mirovni proces nas je naučio koliko su pomirenje i izgradnja povjerenja važni. Također nas je naučio da je stvarni napredak moguć – istakao je generalni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier, dodajući da je, u kontekstu današnjih sigurnosnih izazova, važnije nego ikada održati taj mir i udružiti sve snage kako bi se unaprijedio politički i ekonomski potencijal BiH.

Sa više od 300 uposlenika u Sarajevu i terenskim kancelarijama širom BiH, Misija OSCE-a u BiH je treća po veličini terenska misija OSCE-a. Misija ima za cilj da unaprijedi stabilnost i pomirenje, pomažući BiH na putu ka regionalnim, političkim, ekonomskim i društvenim integracijama.

Aktivnosti Misije OSCE-a u BiH su usmjerene ka promociji poštivanja ljudskih prava, jačanju sistema obrazovanja, uprave, pravosuđa i sigurnosnog sektora, kao i unapređenju vladavine prava.

– Prije dvije decenije Dejtonski mirovni sporazum doveo je do kraja razorni sukob i povjerio OSCE-u ključne odgovornosti za unapređenje sigurnosti, demokracije i ljudskih prava u državi – istakao je direktor Centra za sprečavanje sukoba OSCE-a ambasador Marcel Peško.

Dodao je da je to bio ogroman izazov, s obzirom na nesigurno postkonfliktno okruženje u BiH, te da su tokom godina stekli mnoga iskustva i uspješno se suočili sa mnogim novim izazovima.

Ambasador Jonathan Moore imenovan je kao šef Misije OSCE-a u BiH u septembru 2014. godine, sa jasnim opredjeljenjem da nastavi tradiciju stvaranja jakih veza između Misije OSCE-a i građana i predstavnika vlasti u BiH.

– Misija OSCE-a u BiH bila je partner BiH u mnogim ključnim procesima, uključujući reformu izbora i odbrane. Moje kolege u terenskim kancelarijama širom BiH, kao i moji prethodnici, tokom godina su surađivali sa predstavnicima vlasti i građanima BiH u unapređenju vladavine prava, poštivanja ljudskih prava i demokratskih procesa – istakao je Moore.

Kako je rekao, tokom narednih godina željeli bi vidjeti više uloženog napora i odgovornosti od svih “kako bi BiH postala bolje mjesto za sve svoje građane”.

Poručio je da Misija OSCE-a u BiH ostaje kao partner i prijatelj, pomažući zemlji da napredak učini mogućim te izrazio nadu da će 2016. godina donijeti više pozitivnih događaja u BiH.