Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Misija OSCE-a oštro osudila napad na srbijanskog premijera Vučića

20 Years Since The Srebrenica Massacre More Victims Buried

Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini oštro je osudio jučerašnji napad na premijera Srbije, Aleksandra Vučića, u Srebrenici.

“Bila mi je izuzetna čast predvoditi delegaciju OSCE-a na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Činjenica da je nekolicina ljudi izabrala da napadne premijera Srbije tokom dženaze je uvreda i za žrtve i preživjele, kao i za goste.

Zahvaljujem se majkama Srebrenice, načelniku Durakoviću, reisu Kavazoviću, te premijeru Srbije Vučiću, na njihovim porukama poštovanja i tolerancije”, izjavio je Moore, te kako prenosi Anadolu Agency (AA), istakao:

jonathan-moore

“Uprkos ogromnom bolu prouzrokovanom ratom, širom Bosne i Hercegovine postoje mnogi sjajni primjeri suživota. Ovaj napad to neće promijeniti.

Zahvaljući naporima načelnika i zamjenice načelnika Srebrenice, te mnogima drugima, u tom gradu je puno toga postignuto.

Dvadeset godina nakon genocida, u vrijeme kada Srbija predsjedava OSCE-om, a Bosna i Hercegovina Vijećem Evrope, važnije je nego ikada da se potvrde i podstaknu takvi pozitivni primjeri”.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, kroz svoju rasprostranjenu mrežu terenskih kancelarija, ostaje partnerom Srebrenice i čitave Bosne i Hercegovine, u svakom danu u godini, poručio je Moore.