Čavić: Neko je u Potočarima pokušao ubaciti varnicu u bure baruta

BiH

dragan cavic ndp

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a izjavio je danas da napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici ide na dušu onima koji su imali nadležnost za obezbjeđenje skupa i da se tu mora provesti rigorozna i detaljna istraga.

“Ovo je ustvari bilo bacanje varnice u bure baruta. Neko je morao da ubaci varnicu po nečijem političkom nalogu. To nije bilo sponatno”, rekao je Čavić novinarima u Prijedoru.

[pull_quote_right]MUP RS na obilježavanju deset godina od zločina u Srebrenici 2005. godine imao potpuno nadležnost za obezbjeđivanje svih ličnosti na tom komemorativnom skupu, koji je prošao bez većih problema ili incidenat[/pull_quote_right]a

On je ocijenio da posljednjih nekoliko godina politička scena BiH ide u pravcu povećanja međuetničkih tenzija i da je vrhunac takve konfrontacije manifestovan jučer.

“Nažalost, zakazale su i službe sigurnosti. Ovo je stvar koja se mora temeljito ispitati. Mnogo je tu bilo problema i propusta. To se nije smjelo dogoditi”, rekao je Čavić.

On je podsjetio da je MUP RS na obilježavanju deset godina od zločina u Srebrenici 2005. godine imao potpuno nadležnost za obezbjeđivanje svih ličnosti na tom komemorativnom skupu, koji je prošao bez većih problema ili incidenata.

“To je isto bio skup jako velikog rizika, mnogo teži ambijent nego danas, mnogo svježije rane nego što su danas”, rekao je Čavić i dodao da je tom skupu prisustvovao tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić, kao i brojni državnici najvišeg svjetskog ranga.