Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

efikasnije djelovanje

Misija OSCE-a pozdravila pristupanje BiH Mehanizmu EU za civilnu zaštitu

osce

Misija OSCE-a u BiH pružila je podršku uspostavi Operativno-komunikacijskog centra 112 u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, kao i podršku u izradi i ažuriranju Dokumenta o procjeni ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća u BiH

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravila je pristupanje BiH Mehanizmu Evropske unije za civilnu zaštitu zahvaljujući kojem dolazi do jačanja saradnje i solidarnosti u sferi civilne zaštite između 27 država članica i sedam država učesnica, u cilju poboljšanja prevencije, spremnosti i odgovora na prirodne i druge nesreće.

Kao punopravna članica Mehanizma, BiH će imati mogućnost efikasnije koordinacije aktivnosti spremnosti i spašavanja s nadležnim domaćim, ali i međunarodnim akterima.

Pristup najboljim primjerima iz prakse i iskustvima članica Mehanizma također će pomoći BiH da vlastite politike rada podigne na viši nivo.

– Uz sve učestaliju pojavu prirodnih opasnosti, takve politike rada omogućit će sistemu civilne zaštite da efikasnije djeluje u cilju ublažavanja posljedica kriznih situacija uključujući tu i posljedice šumskih požara, poplava i zemljotresa – navode iz OSCE-a.

Misija OSCE-a u BiH pružila je podršku uspostavi Operativno-komunikacijskog centra 112 u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, kao i podršku u izradi i ažuriranju Dokumenta o procjeni ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća u BiH.

Najavili su da će nastaviti pružati pomoć BiH u jačanju njenih kapaciteta u sferi zaštite i spašavanja, te smanjenja rizika od nesreća, što će pomoći u spašavanju života, okoliša, bogatog kulturnog nasljeđa i imovine stanovništva.