posjeta beogradu

Erdogan kaže da je s Vučićem pričao o Bosni: “Naši odnosi sa Srbijom su odlični”

New Project (40)

Vučić je ukazao da je trgovinska razmjena podignuta s nivoa značajno ispod jedne milijarde eura, na gotovo 2,5 milijardi eura, s velikim skokom i ove godine

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je danas u Beogradu da je sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razmijenio stajališta i o događanjima u BiH te o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

“Naši odnosi sa Srbijom, koji su na odličnom nivou, i dalje se razvijaju svakog dana i protokol koji je upravo potpisan u vezi s putovanjima i korištenjem samo ličnih karti dalje će unaprijediti naše odnose do novog nivoa i od ove godine od Srbije do naše zemlje došlo je 300.000 turista”, istaknuo je Erdogan.

Po njegovim riječima, to znači da će se od uvođenja prelaska granice samo uz lične karte taj broj dodatno povećati, a to neće biti jedino u čemu je postignut napredak.

Odgovarajući na pitanje novinara o odnosima Beograda i Prištine, Erdogan je rekao da je Turska spremna pružiti podršku na svaki mogući način kako bi se postiglo rešenje.

“Vidjeli smo pozitivne pomake i nadam se da postoji i to pozitivno ubrzanje koje će biti održivo na Balkanu, zato što Balkan ne može više tolerisati ovakvu vrstu problema”, naveo je Erdogan.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Erdogan je naveo da je Turska uvijek pratila politiku ravnoteže između Rusije i Ukrajine i da će nastaviti to činiti i u predstojećem periodu.

“Ako sagledate situaciju, ne možete navesti pobjednika ovakvog rata. Nema tu pobjednika u ovakvom ratu, ali smatram da ima dosta gubitnika, veliki broj gubitnika. Ljudi gube svoje živote, a kamoli finansijski i novčani rezultat ovog rata”, kazao je Erdogan.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je danas da su odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u modernoj istoriji dva naroda, ukazujući posebno na odlične rezultate u trgovinskoj razmjeni.

Vučić je ukazao da je trgovinska razmjena podignuta s nivoa značajno ispod jedne milijarde eura, na gotovo 2,5 milijardi eura, s velikim skokom i ove godine.

Osim obnove mnogih kulturno-istorijskih spomenika, kazao je, građani će moći uživati u 22 kilometara dugom putu Novi Pazar -Tutin.

“Nekada je to bila cesta smrti na kojoj smo izgubili mnoge divne ljude. Danas je to moderana cesta, koja je gotovo završena”, rekao je Vučić.

Vučić je izrazio je očekivanje da će 19,1 kilometara autoceste uskoro biti završeno te će se na taj način Srbija spojiti s BiH, prenosi Radiotelevizija Srbije.