BiH

Vijeće za štampu

Misija OSCE-a u BiH podržala kampanju ‘Stop! Govor mržnje’ u BiH

20/10/2020

Naglasivši činjenicu da je upotreba govora mržnje povećana na internet portalima u zadnjih nekoliko godina, šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec kazala je da je važno udružiti snage i boriti se protiv širenja stavova koji mogu podsticati na netoleranciju ili izazivati sukobe u lokalnim zajednicama

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) podržala je kampanju Vijeća za štampu u BiH pod nazivom “Stop! Govor mržnje”, koja je pokrenuta 16. oktobra sa ciljem da se identifikuje i reaguje na govor mržnje sadržan u online komentarima tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine.

Od 16. oktobra do 16. novembra u okviru kampanje “Stop! Govor mržnje” pratiće se i analizirati komentari korisnika 15 web portala u BiH, saopćeno je iz OSCE-a u BiH.

– Govor mržnje, diskriminatorna i huškačka retorika ne predstavlja slobodu govora, nego njenu zloupotrebu, koja podliježe krivičnoj odgovornosti. Urednička je obaveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, prijetnje i huškanje sa web stranice, i u ekstremnim slučajevima sarađivati s policijom i tužilaštvima na otkrivanju identiteta osoba koje zloupotrebljavaju slobodu govora- kazala je izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Dženana Burek.

Naglasivši činjenicu da je upotreba govora mržnje povećana na internet portalima u zadnjih nekoliko godina, šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec kazala je da je važno udružiti snage i boriti se protiv širenja stavova koji mogu podsticati na netoleranciju ili izazivati sukobe u lokalnim zajednicama.

– Pozivamo sve kandidate, političare i građane da se suzdrže od korištenja uvredljivog ili ponižavajućeg govora i govora koji vodi ka podjelama. Korištenje takvog jezika je nesmotreno i opasno – kazala je Kavalec.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.