Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Ukinut pritvor Radi Gariću optuženom za zločine nad Bošnjacima u Srebrenici i Vlasenici

rade-garic

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Radi Gariću, optuženom za zločine počinjene na području Vlasenice, te mu odredio mjere zabrane

Prema saopćenju iz Suda BiH, optuženom Gariću je određena mjera zabrane napuštanja boravišta, kojom mu se ograničava kretanje isključivo na njegov dom, koji smije napustiti samo uz odobrenje Suda ili Tužilaštva BiH, piše Detektor.

Provjeru mjere kućnog pritvora provodit će ovlaštena službena lica Policijske stanice Vlasenica na sedmičnoj osnovi.

Gariću se, također, zabranjuje sastajanje ili na bilo koji način posredno ili neposredno kontaktiranje sa svjedocima iz optužnice.

“Ove mjere trajat će dok za tim postoji potreba, a najduže do eventualnog upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora ili do drugačije odluke Suda”, navodi se u saopćenju.

Garić je optužen za progon Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995., kao i za progon bošnjačkog stanovništva u Vlasenici – ubistvima, mučenjem, silovanjem, prisilnim nestancima te nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda 1992. godine.

Prema optužnici, on je bio komandir Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS).

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala kako je Garić uhapšen u decembru 2017. godine, od kada se i nalazio u pritvoru.

Suđenje Gariću počelo je u oktobru 2018. godine, a trenutno je u toku izvođenje dokaza Tužilaštva.