BiH

Online model

Misija OSCE-a u BiH pokrenula besplatnu obuku o jačanju nastavničkih kompetencija za inkluzivno i kvalitetno obrazovanje

20/04/2021

Ova online obuka pruža pregled osnovnih postavki inkluzivnog kvalitetnog obrazovanja i savjete za njegovu primjenu u učionici

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je 19. aprila 2021. godine, pokrenula online obuku o jačanju nastavničkih kompetencija za inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za nastavnike i nastavnice, studente i studentice nastavničkih fakulteta i druge zainteresovane obrazovne stručnjake i stručnjakinje. Obuka je besplatna i dostupna na adresi https://nastavnickekompetencije.ba/.

Obuku su pripremile univerzitetske profesorice na osnovu Modula za obuku u oblasti inkluzivnog obrazovanja (UNICEF, 2015). S ciljem doprinosa unapređenju inkluzivnosti i kvaliteta nastavnog procesa, obuka se fokusira na jačanje kompetencija nastavnika i nastavnica u osnovnim i srednjim školama, studenata i studentica nastavničkih fakulteta i drugih obrazovnih stručnjaka i stručnjakinja, pružajući im uvid u niz inkluzivnih i nediskriminatornih politika i praksi.

Ova online obuka pruža pregled osnovnih postavki inkluzivnog kvalitetnog obrazovanja i savjete za njegovu primjenu u učionici. Nakon uspješno završene obuke, polaznici i polaznice će dobiti certifikat.

Obuka je dio širih aktivnosti i inicijativa Misije OSCE-a u BiH usmjerenih na unapređenje inkluzivnosti i kvaliteta obrazovanja u BiH, kroz jačanje saradnje između nastavničkih fakulteta i obrazovnih vlasti i institucija, kako bi se stvorili sistemski preduvjeti za kontinuirano profesionalno usavršavanje nastavnika i nastavnica za inkluzivno i nediskriminatorno obrazovanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.